Stomana

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Odpovědět
Hans

Re: Stomana

Příspěvek od Hans »

Modřín píše: 09 úno 2021, 12:20 ;) a v uplně nejhorším případě lze dokonce k prohloubení dlabu použít i dláto :D
Nóóó... jako jo, ale i sekerníci s sebou nosívali mj. špulíř a dlaby si nejdřív radši předvrtali ;-)

Hans
Hans

Příspěvek od Hans »

Ještě bych doplnil, že s tím Dominem se dá dělat dokonce tak přesně, že rámy po sestavení ani není nutno nějak zarovnávat, aby ve spojích nebyl schodek. Má to tu výhodu, že si pak povrchovku často můžu udělat na dílech před sestavením, což je pohodlnější.

Hans
Modřín

Příspěvek od Modřín »

jvalik píše: 09 úno 2021, 12:37
Modřín píše: 09 úno 2021, 12:20 ;) a v uplně nejhorším případě lze dokonce k prohloubení dlabu použít i dláto :D
Nóóó... jako jo, ale i sekerníci s sebou nosívali mj. špulíř a dlaby si nejdřív radši předvrtali ;-)

Hans
To bylo samozřejmě myšleno jako takové dobromyslné plácnutí do vody. ;)
Hans

Příspěvek od Hans »

Modřín píše: 09 úno 2021, 12:49 To bylo samozřejmě myšleno jako takové dobromyslné plácnutí do vody. ;)
Však jasný ;-) Ale musíte uznat, že ruční vrtání špulířem (ostrým!) je mimořádně uspokojující činnost :-)
Dovla

Příspěvek od Dovla »

Gimuel píše: 09 úno 2021, 11:30 Také se poohlížím po hoblovce s protahem a mám čerstvou nabídku od Fledera na Hammry se Silentem:
A3 31...84.722,00
A3 41...112.997,00
Je to cena základní. Mám tam i nějaké příslušenství a za celek je pak sleva, tak by asi tyto uvedené ceny nemusely být konečné.

Aktuálně řeším, zda si k těmto strojům pořídit i přídavnou dlabačku (15.821 před slevou). Zda to není pro mne, jako pro hobíka, zbytečnost (na těch pár dlabů ročně), ale abych toho zas pak nelitoval. Pravděpodobně bych tu dlabacku musel po použití demontovat (dílna široká 4-5 metrů). Otázka je, zda třeba stejnou práci neudělá skladnější Domino (nemám s tím zkušenosti...). :?:
Ja som teda tiež hobík, ale 113 000 (cca4200€) si dovoliť za hoblovku nemôžem dať. Kluci,kluci zdá sa mi, že sa tu niektorí na tých hobíkov iba hráte!
ivoch

Příspěvek od ivoch »

Gimuel: To pravítko mi dorazí zítra. Jinak jsem ho objednal na e-hlinik, ale u Šimka ho měli i s fotkou v reálu:: https://www.ehlinik.cz/al-profil-pravit ... 00101.html

Ten Hammer A3 41 v novotě by bylo něco, ale cena - s DPH 137.000. To ne, to je extrém. Jinak mi ten chlapík od Feldera taky říkal, že se mám s někým domluvit na vratce DPH. No nevím - to není moc legální věc. Navíc by se ten stroj musel koupit na firmu někoho, ten by ho musel odepisovat několik let a také co kdyby k němu přišla kontrola? Ta vratka DPH sice je zajímavá suma, ale mimo realitu - do toho dobrovolně nikdo nepůjde.
ivoch

Příspěvek od ivoch »

Dovla: Já začal se dřevem před 2 lety. Zatím jsem toho moc nevyrobil, ale dřevo mě chytlo a mám to jako kompenzaci sedavé, psychicky náročné práci. Naštěstí mi manželka povolila nějaký stroj, ale to je složitější vysvětlování. Už tak jsem na šílené cifře, ale zařekl jsem se, že nedám víc, než 70.000. Vím, že se mi to nikdy nezaplatí, nevrátí, ale co by člověk neudělal pro radost. Zvlášť v dnešní době. Osobně si myslím, že peníze půjdou srát a tak to investovat nějak rozumně.
witt

Příspěvek od witt »

To je právě záludnost té "sedavé a psychicky náročné práce" - ona se cena sice zdá vysoká, ale v reálu to také může být jedna nebo dvě výplaty, že... To je celkem běžné, že hobíci, mají kolikrát lepší vypavení než profíci, kteří jednak sledují rentabilitu, jednak s tím doopravdy umí a hlavně nemají tu "psychicky náročnou práci".
Popravdě, když se někde dostanu k opravdovým mistrům, tak se svoji dílnou nechlubím. Respektive mluvím, jen to tom, co jsem pořídil v Lidlu :D Pak se mezi nimi cítím tak nějak adekvátně tomu, co umím...
jbubik

Příspěvek od jbubik »

On ten Lidl kupodivu není zas vždy takový hnůj. Už jsem to tu myslím psal, že jsem u jednoho z našich firemních dodavatelů objevil brusku na sadrokarton. Makala úplně stejně jako žirafa od Festoolu za 30, přičemž stála asi 4 tisíce. Pravda, postavila dvě stavby, pak zkolabovala, nikdo už ji neopraví, ale to prý nevadí, vydělala si na sebe a Festool by prý sádrokartonáři stejně někdo na stavbě ukradl.
Tohle je docela běžný přístup profíků. Protože investice do nářadí se mu musí vrátit.
Kdežto amatér často kupuje pro radost ( já taky :D ), takže akceptuje, že se mu investice nikdy nevrátí
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Ahoj pánové
Dovolím si přidat do poznatek o přídavné dlabačce k Hamer 41. Koupil jsem si ji po dvou letech kvůli úspoře místa. Celkem obstojně funguje, jen má příšerně odflaknuté horní upínací rameno. Je to na předělaní .
Doufal jsem že tam půjde dát excentrická upínka z formatovacího stolu, ale tyč má jiný průměr -trapas.
Ale hoblovka má v přívodní zásuvce přehazování fáze, takže si člověk na vrtání snadno přehodí otáčky a může
Vrtat standartními vrtáky.
A mají vlastní dlabací vrtáky , které dlabou neskutečně čistě a na obě strany. Takže když se ztupí,otočím otáčky a pak teprv brousim. https://photos.app.goo.gl/PM6ibZfne5nHPrcr9
Ukázka dlabů v odkazu
Ahoj Štěpán​
Odpovědět