Stomana

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Odpovědět
Dovla

Re: Stomana

Příspěvek od Dovla »

Jenda_T píše: 02 úno 2021, 13:01
Dovla píše: 02 úno 2021, 12:31 Nechápem, prečo v dielni na motor, istič B triedy. To je automaticky na C.
protože to byla v té době jen garáž v RD do které jsem nahrnul stroj a potřeboval ho párkrát pustit. - aby bylo jasno. :-)
A tak jo. To som nevedel. ;)
ivoch

Příspěvek od ivoch »

Dovla: Vím, že může být pouze B, ale všechno jde, když se chce. Já mám hlavní 25A a .... No nebudu to psát veřejně :-)
Dovla

Příspěvek od Dovla »

ivoch píše: 02 úno 2021, 14:29 Dovla: Vím, že může být pouze B, ale všechno jde, když se chce. Já mám hlavní 25A a .... No nebudu to psát veřejně :-)
Ano všetko sa "nejako" dá. Pokial ... :o
jbubik

Příspěvek od jbubik »

Dovla píše: 02 úno 2021, 14:42
ivoch píše: 02 úno 2021, 14:29 Dovla: Vím, že může být pouze B, ale všechno jde, když se chce. Já mám hlavní 25A a .... No nebudu to psát veřejně :-)
Ano všetko sa "nejako" dá. Pokial ... :o
Ono je to trochu jinak - charakteristika B je pochopitelně preferována, nicméně na základě žádosti mohou distribuční závody povolit C. Musíte ovšem dokázat, že máte zařízení s vyšším záběrovým proudem, což jsou zejména motory. Raději ovšem povolí vyšší hodnoty a charakteristiku B, protože to jim přináší peníze, změna charakteristiky ne.

Pokud mám hlavní jistič 25B a za ním další 16C nebo dokonce 20C, tak nemám už vůbec žádnou selektivitu a je třeba vždy počítat s tím, že hlavní jistič "vyletí" vždy současně. Jinak B a C (případně D) se liší pouze ve velikosti nárazového proudu který snesou - B má In 3-5, C pak 6-10, D 10-20, jinak je vypínací charakteristika vždy stejná

Pokud se týká OEZu, jsou to jističe velmi dobré, v zásadě je to Siemens.
burizon

Příspěvek od burizon »

podľa mńa je aj tých 55tis. korún nekresťanská cena. to aby človek zarábal mesačne 25tisíc, tak potom si to môže kúpiť. ak má dať obyčajný hobista za vybavenie dielne také peniaze, tak sa na to vykašle.
Hans

Příspěvek od Hans »

Jiří píše: 02 úno 2021, 13:35 Jinak ty Stomany FS mají válec jako kráva - průměr 100 mm s klasickými noži.
Jaroma měla myslím 120 mm. A byl to už trochu těžší rozběh.
Jiří píše: 02 úno 2021, 13:35 Hansi, docela by mě zajímal Váš názor ohledně volby 32cm vs 41cm šířka (41 má samozřejmě i delší stoly).
Nedávno jsem o tom psal ve vedlejším vlákně. Na tohle není obecná odpověď a záleží na druhu výrobků, jež plánujete. Pro mne osobně je třeba rozumná ta 40ka, protože s tím už nadvakrát udělám desku stolu. Na druhou stranu, většinou takovou šířku nepotřebuju a kdyby byla před lety nabídka ne na 40ku, ale na 30ku, asi bych ji vzal taky. Pokud jde o délku stolů, delší je sice lepší, ale zas takové drama to také není.

Požadavku na prostor rozumím, já mám například starého Feldera, kterému už předchozí majitel přemontoval bednu s elektronikou na bok, aby se stroj dal přirazit úplně ke zdi. Pokud tohle vzadu žádnou bednu nemá, nemuselo by to být tak zlé.
Jiří píše: 02 úno 2021, 13:35 A pak je tady ještě hluk 32cm / 3 nože vs 41cm / 4 nože -> očekáváte slyšitelný rozdíl?
Tři nebo čtyři nože se domnívám, že budou znít podobně. Když si to vezmete, tak ten válec s noži je vlastně radiální ventilátor, takže ten proudící vzduch může někde na hoblovku poněkud "hrát." Standardně se tomu odpomáhalo hřebínkovými náběhy stolů u válce, což myslím ta Stomana má. Je ale otázka, zda nebude významnější šasi stroje, které je v podstatě jeden velký reproduktor.

Když porovnám Jaromu s aktuálním Felderem, musím říct, že Jaroma měla se svým velkým válcem kultivovanější chod, Felder mi přijde trochu hlučnější. Ale taky to bude tím, že hlučí blíže řečovému pásmu, na něž je ucho citlivější.

A nemají to ve spirále? Ta už by tolik fičet nemusela a jako bonus je skladnější odpad a rychlejší oprava "zubu." Zlepšení povrchu je diskutabilní, žiletky zase mohou zanechávat mírné podélné drážky, jež jsou pod krycím lakem vidět.
Dovla

Příspěvek od Dovla »

[/quote]
Pokud se týká OEZu, jsou to jističe velmi dobré, v zásadě je to Siemens.
[/quote]

Moje skúsenosti s OEZ sú trocha horšie. Mne doma 25B od OEZ neudržala ani 10C Schrack. Ale nechcem sa vadiť. Možno ten môj kus OEZ bola nejaká "pondelňajšia" výroba. Ani u nás vo firme moc OEZ nechcú. Vždy keď idem nakupovať, tak mám požiadavku aspoň Schneider. OEZ iba v krajnom prípade.
jbubik

Příspěvek od jbubik »

ale to je ok. 10C musí vypínat při 6 až 10 násobku proudu, to je mezi 60 až 100 A. 25B mezi 3 až 5 násobkem, to je od 75 do 125 A. Takže holt někdy vylítnou oba. A oba jsou v normě. :D
No a jindy se naopak sejdou tolerance daleko od sebe.
Proto je někdo spokojenej s béčkem a jiný potřebuje céčko
Hans

Příspěvek od Hans »

Tak jsem ještě koukl na pár videí. Ta 30ka má nevýhodu, že se stoly odklápí k obsluze, což je maličko nepříjemné. Dále jsem viděl video z nějaké haly, kde na tom hoblovali nějakej očkovanej javor nebo tak něco. Ono to sice může klamat, ale přišlo mi, že ten stroj není nijak hlučný, když jede naprázdno. Obě moje dosavadní hoblovky byly totiž hlučné i naprázdno. Při obrábění samozřejmě hlučí každá, s rovnými noži rozhodně.

Z videí na mě ty stroje nepůsobí nějak tragicky a nějaký vyslovený průšvih jsem tam neviděl. Ale je to jen takový rychlý, povrchní názor.

Tak Vám držím palce. Jestli to bude v cajku, tak za ty peníze je to vynikající nabídka.

Hans
ivoch

Příspěvek od ivoch »

Pro zajímavost - zde je vzhledově obdobný kombík Rakouské výroby a dokonce s žiletkou:

https://www.machineseeker.cz/nikmann+au ... /i-5247852

A podobný jsou i Holzmann:

https://www.dobrestroje.cz/dobrestroje/ ... S-PROTAHEM
Odpovědět