Plnič pórů

Úprava dřeva pomocí přírodních olejů, balzámů, kdy a proč je použít.
kiwi

Plnič pórů

Příspěvek od kiwi »

Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli někdo nemáte nějaký vyzkoušený přípravek či postup jak zaplnit póry ve dřevě. Konkrétně se mě jedná o dub, který chci natřít Tungovým nebo lněným olejem. Předem díky za vaše rady.
Martin

Re: Plnič pórů

Příspěvek od Martin »

:? A p p p pročpak to chceš rounat?Aby se do toho nedostávala špína?
Morčez!
kiwi

Příspěvek od kiwi »

Protože chci mít hladkej povrch, který se mi líbí víc.
Martin

Příspěvek od Martin »

No jestli děláš s klihem(kostním),tak klasická metoda spočívá v natření plochy horkým klihem a pak vezmeš smirek ,asi 120, smirkuješ tu plochu spolu s tím teplým klihem.Tím vzniká takový hustý šlem,který hned vlastně zatlačuješ do pórů.Necháš zaschnout a pak cidlina nebo smirek.Podle potřeby se zopakuje.Výhodou je,že nemusíš honit odstíny a je to čistě přírodní záležitost.Nedoporučuju použití PVA lepidel,protože "gumujou" a hlavně ve styku se zmíněným dubem fialoví :shock:
Morčez!
kiwi

Příspěvek od kiwi »

Díky za radu, ale jednu věc jsem zapoměl zmínit, a to že ten dub je namořený, tam bych měl strach, abych to při broušení nějak nenarušil.
Martin

Příspěvek od Martin »

A jakpak je mořený lihovým,vodním nebo párama?Popř. pošli foto.
Morčez!
kiwi

Příspěvek od kiwi »

je to mořený lihovým mořidlem, ale teď jsem na internetu četl něco o plnění pórů směsí lněnýho oleje a práškový pemzy, nevíš o tom něco ?
Martin

Příspěvek od Martin »

Pemza se používá na plnění pórů při šelakové polituře(plocha se "posolí"pemzou a vtírá se krouživými pohyby tampónem navlhčeným v polituře) .Jenomže tam je ta směs probarvená šelakovou pryskyřicí,takže i když se tím zaplní větší póry ,tak ve výsledku je to vlastně "neviditelné".Zkus to použít s tím olejem,ale mám obavu,aby ta pemza nezůstala bílá a spíše ty póry nezvýraznila :o (někdy se schválně právě dub natírá sádrou nebo naklíženou křídou,aby se dosáhlo toho zvýraznění).Než to použiješ na něco většího,odzkoušej to na nějakém prkýnku a každopádně se o poznatky s námi poděl ;)
Morčez!
gurt

Příspěvek od gurt »

prášková pemza zárověň působý jako brusný prosředek, takže její světlá barva je ještě "ředěna" barvou broušeného materiálu....
no nevím kiwi jestli toho nechceš trochu moc naráz... Když je to už jednou namořeno tak budeš dost bojovat, Jen aby se nakonec neminul cíl účinkem...
Běžně se k tomu topoužívají upravené laky (vysoký obsah sušiny) které se nanesou a přebrouší. Někdy i několikrát. Ale u tebe ti čeče nevím. Bud ti tam zůstane silná vrstva laku nebo se dostaneš na mořidlo (a nejspíš i přes něj)
určtá varianta by snad mohla být to mořit spolu se zaplněním. Ale i tak by to nebylo stopro,, neboť plnič se propadá, takže je třeba toto opakovat.
Mnoho zdaru a nezapoměň že v jednoduchosti je síla!!

Přeji příjemnou vůni dřeva (a málo chemikálii)
gurt
Jan
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan »

Ahoj, jeden receptík obšlehnutý z knihy Práce se dřevem pro lidové školy umění ;), stará kniha z antiku.
Přimícháme-li do 100 cm3 naředěného kaseinového lepidla 10 nebo 20 cm3 lněného oleje nebo kopálového laku - dosáhneme emulze, která po vyschnutí tvoří voděodolný povrch. Póry a jemné vlasové trhlinky se zalepí a vzniknout hladké plochy s pěkným, stejnoměrným barevným odstínem. Ale pozor, dřevo obsahující tříslovinu se napuštěním kaseinovou emulzí současně i namoří.

Recept na kaseinové, vodě odolné a potravinářsky bezpečné přírodní lepidlo:
160 g kaseinu, 0,5 l studené vody nechte odstát 12 hodin. Pak smíchejte 60 g boraxu s 0,5 l horké vody a vmíchejte do připravené kaseinové směsi. Nechte odstát několik hodin. Doba použitelnosti je 1-2 dny.
Já jsem do emulze přidával horninový pigment. Bylo to docela zajímavý, dalo se udělat od slabého nádechu po skoro až pastelovou barvu. Barevné jíly zde: http://ekooko.cz/node/148.
Odpovědět