Problém s ručním hoblíkem

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Odpovědět
kubas

Problém s ručním hoblíkem

Příspěvek od kubas »

Ahoj,
nedávno jsem koupil starý kovový hoblík. Je v pěkném stavu, želízko celkem taky. Z nějakého důvodu ale zanechává při hoblování viditelné i cítitelné rýhy ve dřevě. Zkoušel jsem různá nastavení, hloubku řezu, výsledek ale pokaždé stejný - hoblovaná plocha byla spíš rozrytá... Nejsem žádný profík, s ručním nářadím začínám, takže nevím, jestli takový povrch není třeba normální, nicméně z youtube videí truhlářských ikon (paul sellers atd.) to spíš vypadá, že někde chyba je. Triviální řešení v podobě špatného nabroušení nefuguje. želízko jsem v zoufalosti srovnal a nabrousil do dokonalosti včetně různých pokusů se sražením rohů ostří... nic nepomohlo. Nemáte nějakou radu?

Díky
Kubas
truvan

Re: Problém s ručním hoblíkem

Příspěvek od truvan »

jestliže není zubatý břit tak by to nemělo dělat pak ještě zbývá kvalita plazu(spodek hoblíku)ale snad nejsi takový tr... abys to nezkontroloval(žádné rýhy nebo výstupky na plazu být nesmějí)
pošli detailní fotku břitu,plazu a toho dřeva takhle je to o ničem,ale patí to napsáno výš rovný plaz
ostré železo bez zubů nic víc nic míň imho
Míru zdar
práci čest
truvan

Příspěvek od truvan »

ještě mě napadlo k tomu plazu-vyjmy nůž a pojezdi po obroušeném dřevě jakobys ho hobloval a pak sem napiš výsledek :)
Míru zdar
práci čest
kubas

Příspěvek od kubas »

Plaz je rovný a hladký, želízko je bez zubů. Když mi hoblík došel, měl jeden roh břitu malinko ulomený a ostří nebylo zcela kolmé. Teď je ale ostří bez vad a stále to nefunguje. Když se člověk na to dřevo podívá, vidí jednotlivé tahy hoblíku - takové malé brázdy, které jsou hmatatelné, ikdyž je nastavený malý úběr. Nemůžou se tam třeba nějak dostávat hobliny pod plaz? Ale i to jsem pak kontroloval... Na YT jsem našel, že má člověk srazit rohy ostří, ale buď jsem to srazil málo, nebo to nebude ono... No proste jsem celý den cvičně hobloval prkno, brousil, nastavoval a výsledek je pytel hoblin a dřevo rýhatý jakobych to pižlal rybičkou... Foto teď nepošlu, pže to mám na chalupě, ale o víkendu zkusím ten plaz...
Hans

Příspěvek od Hans »

Ahoj,

a jak ty pružky přesně vypadají, resp. kde se ve vztahu k hoblíku tvoří? Po jeho krajích nebo uprostřed? A jsou vystouplé nebo (z)propadené? :-)

Pokud by šlo o proužek vystupující z plochy dřeva a nacházející se třeba uprostřed tahu hoblíkem, tak to bude opravdu asi zub na ostří. Tam pozor, ono musíš zkoumat dost pečlivě, druhdy ten zub na ostří ani neuvidíš a přeci tam je. Bohatě stačí když máš na želízku ze spodní strany třeba důlkovou korozi. Vypadá to hladký, ale je to díra a na dřevě už je znát.

Pokud máš schodek (ne proužek) vyhoblovaný po straně želízka, pak možná hobluješ s příliš velkými překryvy, takže plaz nejezdí primárně po ještě nehoblované ploše, ale jezdí navíc i po už hoblované. Pak se roh želízka zaboří do hotové plochy a udělá ten propadlý proužek. Podobný efekt se může dít i tehdy, kdy nemáš ostří rovnoběžně s plazem - já to kontroluju hoblováním úzké laťky na levé straně hoblíku, pak na pravé a pak porovnáním síly hoblinky.

Honza
bukowski

Příspěvek od bukowski »

Ja si ho kopil pred rokem a taky se ucil vsechno od zacatku. Jestli to vypada jako na fotce v odkazu tak je to nastavenim klopky http://www.woodcentral.com/articles/tes ... _935.shtml.
kubas

Příspěvek od kubas »

jvalik: dělá to rýhy. Když nad tím uvažuju, máš možná pravdu s tím, že hoblík jede moc velkou částí přes předcházející tah.. to by bylo nejlepší řešení - že je to jen tím, že to neumím:) zkusím to

klopka je nastavená dobře, si myslím. K žádnému vytrhávání nedochází. Když pominu ony rýhy, povrch je celkem pěkný, žádná vytrhaná vlákna...
Odpovědět