Další bedna
-
Další bedna
Ahoj, Petr mě inspiroval, abych se taky pochlubil bednou na vercajk, co jsem si dělal v zimě, když jsem neměl do čeho říznout

-
Re: Další bedna
ahojky,
no vida jakej se nám tady objevil šikula,moc pěkný a i nářadí si pořizuje pěkný
samej japonec,chválím jenom na můj vkus ještě málo zaplněno nářadím ale jinak super
tim
no vida jakej se nám tady objevil šikula,moc pěkný a i nářadí si pořizuje pěkný
samej japonec,chválím jenom na můj vkus ještě málo zaplněno nářadím ale jinak super
tim
-
Ahoj,
máš to pěkný, skoro škoda to používat na práci
To víko máš jištěný klínem jestli správně koukám?
A máš už na tu bednu japonskýho učně, co ji bude nosit?
Honza
máš to pěkný, skoro škoda to používat na práci

A máš už na tu bednu japonskýho učně, co ji bude nosit?

Honza
-
Díky za pochvalu, učně zatím nemám, těžko se totiž hledá nějakej použitelnej. Navíc dělám zejména pergoly melouchem po víkendech a po odpolednách, takže vlastně ani žádnýho nepotřebuju, jen na montáže si většinou někoho beru. Pro ilustraci dávám fotku posledního kšeftu co jsem teď dělal. Jinak japonskej vercajk rozšiřuju postupně, zejména starší věci z ebay, ale dle finančních možností, takže se zas tak rychle nemnoží
navíc naposledy asi třikrát jsem zaspal konec aukce na moc pěkný hračky a nějakej bůhvíkdo mi to pokaždý vyzobal o dva dolary
Jinak ano, víko je jištěný klínem, tak jak to má být 

-
S tim učněm jsem to myslel podle japonských tradic. Tradičně probíhalo vyučení tak, že první snad dva roky učeň mistrovi jen nosil tu bednu s náčiním a občas se směl koukat na mistra při práci. Až pak mohl začít dělat jednoduchý věci. Oni jsou holt takoví autoritářští...
Pergola pěkná, až budu velkej, taky si takovou udělám
Honza
Pergola pěkná, až budu velkej, taky si takovou udělám

Honza
-
Aha, to jsem nevěděl, že to tak japonci mají takhle s učněma
Evidentně, že než se vyučil, trvalo to pěkných pár let. Čemuž se vzhledem k jejich nádherným tesařským konstrukcím vůbec nedivím 

-
Osobně si myslím, že kdyby ty první roky ponižování nahradili skutečnou výukou, bylo by to ještě lepší. Ale asi je to u nich forma splátky za how-know, nevím. Jinak jsem to četl před časem v knížce od Toshio Odate, vlastně nevím zda ještě žije, tu knížku napsal v osmdesátých létech.
Honza
Honza
-
Jo, to si taky myslím. Jinak jestli myslíš tu knihu "Japanese Woodworking Tools: Their Tradition, Spirit and Use", tak tu mám taky, ale zatím jsem ji nepřečetl celou
. Přece jen s mojí angličtinou to není úplná výhra 

-
To je přesně ta knížka. Mám na ni vynikající vzpomínky z celnice. Stálo to asi deset lejster než ke mně konečně dorazila, dokonce jsem se musel drze přiznat, že nejsu terorista a že tu knížku neplánuju použít k výrobě bomby 
Anglicky, to vona holt je, to jo...
Honza

Anglicky, to vona holt je, to jo...
Honza