Prkna o délce 150 cm nebo ještě hůř 250 cm jsou už problém. Jak jsem psal, plechové prodloužení stolu nepomáhá a tak to znamená udržet prkno na těch snad 30 cm délky předního stolu. Pokoušel jsem se na tom kdysi dělat okna, ale nakonec jsem to upnul na ponk a hobloval ručně.
Pokud nemáš místo na samostatnou dílnu, ale máš ty stroje aspoň kde uložit, potom bych šel raději cestou oddělených strojů. Porozhlédl bych se po menší, ale určitě litinové hoblovce, která se na tom rudlu může pořád dát převézt. Občas je v inzerci k vidění taková starší hoblovka, je to myslim třicítka a stoly má taky nějak kolem 125 cm. Bývá na všelijakých dřevěných podstavcích. Dvounožovka není průšvih. Ale ani neni nutný se hnát za 30 cm šířkou. Většina amíků má v garáži nějakou 15 nebo 20 cm hoblovku a neni s tim problém. Většinou toho moc širšího nehobluješ a když výjimečně jo, tak se tomu dá většinou nějak vyhnout nebo si pomoct jinak. Před lety se u nás prodávala poměrně kompaktní hoblovka Proma HP-150 a myslím si, že při Tvé situaci by mohla být přijatelná. Pořídil jsem si onehdy totéž v bledě zelenym (Grizzly G0452) jako příruční druhou hoblovku a zatim mi širokej válec moc neschází. Ta Proma se občas někde na aukru nebo v inzerci vyskytne. Na rudl je akorát a když ji nepřevrhneš, tak bude hoblovat už celkem slušně.
Pak bych k tomu asi pořídil mobilní protah - v mnoha případech si totiž můžeš dovolit prkno nehoblovat a rovnou ho protáhnout, protože na rovinnosti třeba tolik nezáleží anebo už jde o hrubé řezivo dostatečně rovné na to aby ho stačilo protahovačkou jen "očistit." Mobilní protah bývá většinou třicítkovej, což je fajn - na protahu se už šířka hodí víc.
Rojek 310 - seš si jistej že to na tom rudlu odvezeš? Ty oddělené stroje mají právě tu výhodu, že s sebou nevláčíš "všechno naráz." A když si usmyslíš, můžeš v budoucnu obměňovat stroje zvlášť.
Horní frézku máš, přišroubuj ji zespodu do nějaké desky, nahoru udělej jednoduchý pravítko a máš stopkovou spodní frézku určitě lepší než je na UMDS.
Ač je mi to líto, musím Ti říct, že řeči o připravovaném soustruhu pro UMDS jsem slyšel už čtyři roky zpátky.
Čelní brusku bych tolik neřešil, dá se bez ní žít velice dlouho, já ji mám až posledního asi čtvrt roku. Je to šikovná věc, ale ne nezbytná.
Jeden detail - máš už vyřešený na čem budeš řezat?
Honza