Odhlucneni dilny

Vše co se týká truhlářského řemesla.
milanzaba

Odhlucneni dilny

Příspěvek od milanzaba »

dalsi z hromady dotazu kolem dilny :D

jako prostor uvazuju nejakou garaz stojici uplne mimo dum kde nekdo bydli. rozmery neco jako 6m delka, 3m sirka, 2m vyska. zadne okna, cihlova stena, dreve dvere nebo plechove dvere.

jak mate kdo odhlucnenou dilnu nebo misto kde pracujete? me jde primarne o to, aby pokud mozno nebylo slyset nic ven a nebo jestli ano, tak velmi potichu.

procetl jsem za posledni 2 dny pomerne dost navodu a postupu, hlavne kolem garazovych zkuseben. vesmes to resej konstrukci z tramu pridelanou ke stenam pres gumove podlozky. na tu konstrukci pak pridelaji sadrokartonove desky kolem celeho obvodu mistnosti. na ty sadrokartonove desky pridelaj mineralni vatu. vatu prekryjou igelitem, aby neprasila zpatky do mistnosti.

dalsi reseni je lisovana akusticka deska, ale bohuzel se nejmenuji prijmenim Rockefeller (550 za 1m2). dalsi moznost je nejake Modre ticho od Rigipsu (100 za 1m2).

tohle bych nejak byl schopny vyresit. co nejsem schopny nijak vymyslet, protoze k tomu nemam zkusenosti ani nejsem schopny dohledat nejake postupy nebo reseni.

pruduchu ventilatoru, ktery resi vzduch v dilne. z ceho tohle vyrobit a jak to odhlucnit? napad je pouzit 100mm plastove potrubi, parkrat ho ohnout kolenama do hada (at jsou prave uhly), zavesit ho na konzole ze stropu a mezi potrubi a konzoli dat gumu a konzole taky pridelat pres gumove podlozeni ke stropu. samozrejme cele teleso ventilatoru by muselo byt na podlozce co neprenasi zvuk nebo ho prenasi co nejmene.

dvere. pokud je uzavru cimkoliv, tak je sice odhlucnim, ale taky zabranim ventilatoru aby mel kudy natahovat cisty vzduch z venku.

nebo to cele je uplne zcestne a resi se to naprosto jinak?

dekuji za jakekoliv napady, Milan
Hans

Re: Odhlucneni dilny

Příspěvek od Hans »

Ahoj,

odhlučnění dílny taky řešim a zatim mam pocit že nejvíc pomůže těžká hmota, která pohltí vibrace, ale je víc metod a nejsem odborník. Mam nicmeně poznámku k tomu větrání. V prvé řadě bych se zeptal - proč potřebuješ větrat strojně? Přece neobrábíš celou dobu co seš v dílně, já například víc času trávim přípravama a pak sestavováním, klížením atd. Nebylo by jednodušší větrat tedy v tuto dobu pootevřením dveří a zavřít je jen po dobu obrábění? Navíc když důsledně odsáváš, tak to zas taková hrůza s tim prachem neni.

Pokud bys přeci jen chtěl větrat strojně, tak proti hluku používají vzduchaři přímo odhlučňovací kus, který se vloží do potrubí, nevím teď jak se přesně jmenuje. No a nebo místo toho dají takovou tu natahovací harmoniku. Těžko říct co má větší tlakovou ztrátu, zda soustava kolen nebo ta harmonika, ale harmonika by měla tlumit víc, zatímco hladký koleno bude působit patrně jako výborná odrazná plocha pro zvuk.

Ale nejsu odborník, tohle info jsem nasbíral jen v rámci řešení svých potíží. Osobně si myslim, že pokud půjde o garáž mimo obytný dům, tak bude stačit utěsnit škvíry kolem dveří, možná na ně ještě zevnitř dát nějakou izolaci aby se plech nechvěl, a hotovo.

Jo, nevim zda už jsi to tu někde neřešil, ale v garážích myslim bývají max. 10 A jednofáz jističe. Tak abys pak nebyl zklamanej že tam nic pořádně nezapneš. To je v podstatě tak na jeden 2000 W přímotop a jednu žárovku.

Honza
mari_001

Příspěvek od mari_001 »

Byl jse v truhlárně a měly všude na stěnách a stropech plata od vajíček, i ve zkušebnách tak jsou udělané stěny. Ale jak to přesně funguje, nebo jestli ti nebylo kvůli hluku uvnitř nevím. Ale viděl sjem tak udělanou i zkušebnu ;)
Furt to řežu a furt je to krátký, ale jenom z jedné strany :/
JanB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanB »

Ty plata od vajíček ve zkušebnách pouze redukují odrazy zvuku uvnitř místnosti, aby jim mikrofony nechytaly různé ozvěny od zdí. Tím, že se skládají ze spousty malých ploch pod všemožnými úhly se zvuk odráží podstatně méně, než od rovné hladké zdi. Ale jako způsob, jak zabránit zvuku projít ven z místnosti to bude velmi málo účinné.

Já jsem akustickou izolaci neřešil, ale jakousi jsem získal jako vedlejší efekt izolace tepelné. Dílnu mám cihlovou, oddělenou od obytného domu. Olepil jsem ji polystyrenem, polystyren jsem dal i na dveře a na půdu, na strop. Když jede hoblovka nebo pila, tak zvenku to sice jde poznat, ale žádný zásadní hluk to není. Taková sekačka na trávu (i elektrická) je výrazně hlasitější.

A jak správně poznamenal Honza - stroje mi jedou jen zlomek času, co jsem v dílně (ten zbytek času mi tam řve muzika :-D )
Rudolf

Příspěvek od Rudolf »

Řešil jsem odhlučnění stěny k sousedům. Zkoušel jsem si toho dost nastudovat. Nakonec jsem postavil vícevrstvou sádrokartonovou stěnu s výplní. Na požádání sdělím podrobnosti. Výsledek? Monstrum 13 cm tlusté trochu pomohlo. Závěr: nenechte se zblbnout technickými listy od Knaufu a spol. a decibelovými grafy. Kdybych nebyl magor a neudělal to 3x tak tlustý a nenaddimenzoval to úplně mimoňsky, tak by to byla škoda peněz.
Na Modré ticho zapomeň, nic to neřeší. Jo, tak aby nebylo mezi dvěma kancelářema rozumět, co si dva úředníci po tichu povídaj. Ale nemůžeš čekat, že normálním uchem uslyšíš rozdíl.
Pěnový polystyren má hlukový útlum 0,000 nic.
Vajíčkový plata slouží k rozbití ozvěny, na útlum mají stejný vliv jako kdyby sis to obložil stejně tlustým papírem.
Ty v garáži ještě ke všemu řešíš úbytek každého centimetru, takže tzv. protihluková předstěna u tebe stejně nepřipadá v úvahu, i kdybys byl Kelner. Němci mají nějaký desky Wolf, což je vlnitá lepenka vyplněná jemným pískem. Ale až si dohledáš cenu, budeme tam, co na začátku.
V tvojí situaci není řešení, co by stálo za námahu a investice, je mi líto. Ale možná že bude stačit hoblovat ve všední den dopoledne při zavřených vratech, jak tady píšou, a je po problémech :)
milanzaba

Příspěvek od milanzaba »

Zdravim,

dekuju za vsechny podnety.

K odhlucneni. Cilem bylo, aby neslo slyset ven rezani a jine zvuky, ktere jsou typicke pro urcite nastroje. Pokud bude garaz nekde u lesa, mohla by takto prilakavat zbytecne pozornost kvuli vykradeni. U vybaveni uvazuju co skutecne potrebuji a zatim mam vsechno v original kontejnerech, kam se to pohodlne sklidi a ty se pohodlne daji do auta a odvezou domu. Netusim co budu delat s pokosovu pilou az ji jednou poridim, napriklad.

Odvetravani. Nejsem schopny smysluplne odsavat od brusky a primocarky. Bruska je sice Metabo s nejakym jejich Intec, ktere toho pobere pomerne dost, ale stejne z toho lita prach z predni casti, kam odsavani nedosahne. Primocarka sice ma dole vyvod na vysavac, ale nejak jsem nepochopil jak funguje, protoze ofuk je tak silny, ze to lita zhruba 1 metr dopredu vsechno.

Vychazi mi z toho tedy, ze bych garaz jen zateplil nejakou skelnou vatou, to muze byt celkove minus 10 az 15cm a hluk neresil. V mem pripade je vicemene planovana hlucnejsi prace prave v pracovni tyden dopoledne a tissi prace potom na vecer. Zatim tu moznost takhle si rozvrhnout cas mam.
hylopetes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hylopetes »

milanzaba píše:Zdravim,

Odvetravani. Nejsem schopny smysluplne odsavat od brusky a primocarky. Bruska je sice Metabo s nejakym jejich Intec, ktere toho pobere pomerne dost, ale stejne z toho lita prach z predni casti, kam odsavani nedosahne. Primocarka sice ma dole vyvod na vysavac, ale nejak jsem nepochopil jak funguje, protoze ofuk je tak silny, ze to lita zhruba 1 metr dopredu vsechno.
Myslim, ze ted resis blbosti :) Tohle se da udelat i pres normalni vysavac nebo odsavac na piliny. Staci ti poradny filtr na vystupu a nemusis kvuli tomu delat diru ven. Jestli chces udelat ven diru na normalni (maly axialni) ventilator, tak to stejne nic poradne neodebere. To uz je lepsi pouzivat masku a mit cisticku vzduchu.
hylopetes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hylopetes »

milanzaba

Příspěvek od milanzaba »

normalni vysavac mi prave neni schopny brat z te brusky ani z primocarky. oboje to vyhazuje pulku pilin pred sebe dopredu a tam to uz vysavac neni schopny stahnout. zkousel jsem i jet s primocarkou a druhou rukou drzet hadici vysavace pred platkem kousek vepredu ale ani to moc nepomohlo.

nebo proste nevim jak je to myslene s tim normalnim vysavacem.

u toho vetraku mi slo spis o to, aby se v zavrene dilne nejak trosku obmenoval vzduch. odnekud to mohlo nasavat a nekudy to mohlo vyfukovat. a kdyby to ciste nahodou fungovalo tak, ze se zvireny prach po case dostane do toho proudu, ktery je vyfukovany ven, bylo by to jedine plus.

na brouseni a primocarku jsem uz smireny s tim, ze to budu delat v masce nebo venku na rezacich kozach.
milanzaba

Příspěvek od milanzaba »

hylopetes píše:Co neco z tohohle? http://www.gumex.cz/protihlukove-desky/
ta pena co tam maji v nabidce, je pomerne hodne draha zalezitost. nebo aspon me prijde docela dost 1x2 metry 20mm peny za 500 a vys. kazdopadne dekuju za odkaz.
rudolf píše:Ale až si dohledáš cenu, budeme tam, co na začátku.
Naposledy upravil(a) milanzaba dne 08 dub 2016, 13:11, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět