Dřevěná fasáda

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Pepan

Dřevěná fasáda

Příspěvek od Pepan »

Chlapi,
můžu se zeptat, z čeho se dělá obklad fasády?
My si nechali udělat obložení vazníkové střechy palubkama (100m2), dvakrát natřenýma lazurou a po pěti letech je to na vyhození. Nejméně třetina prken je do vrtule a lazura (Herbol) je ve slušném stavu jen na severní straně.
Vždycky obdivuju obložení na luxusních stavbách, kde jsou i po letech jako nové.
Dlabka

Re: Dřevěná fasáda

Příspěvek od Dlabka »

Dělá se z modřínu, případně sibiřského modřínu. Pokud jednou natřeš, tak musíš renovovat, nebo nechat zešednout.
Soused brousí a natírá po třech letech a fasáda vypadá, jako nová....
Pepan

Příspěvek od Pepan »

Mě spíš jde o to zkroucení palubek. Byly údajně vysušený, kvalita A a teď to můžu strhat a naházet do kamen.
Tim

Příspěvek od Tim »

ahojky,

venkovní palubky by neměli mít nižší vlhkost než asi 15% a neměli by se ven používat palubky slabší než 15mm já používám na venkovní fasády 19mm.Palubky je třeba přibíjet hřebíky minimálně 60-70mm pokud je to do pera a pokud do plochy tak dávám 80mm. Nátěr aŤ dáš jakoukoliv lazuru nevydrží víc než tři roky.Dobrou zkušenost mám s olejovými lazurami OSMO pro opravu jenom ometeš a nemusíš nic brousit ale natírat se musí taky.Takže pokud nechceš každé tři roky natírat dej na fasádu nejlépe sibiřský modřín a nech ho zešednout.Pozor u toho sibiřského modřínu na podklad musí být dostatečně pevný .Tenhle modřín má dost velkou váhu díky hustotě dřeva .

tim
jiri

Příspěvek od jiri »

Na vlastním domě.
Smrkové palubky na štítě, kvalita nic moc,
východní slunce a opršené, OSMO jednorázová laruza,obnova
až 5 let.Musí se dobře vmasírovat. Před deštěm částečně chráněný, zato slunci vystavený štít je na tom stejně.To sluneční přímé záření je asi ještě horší, jak déšť.
První nátěr před instalací, druhý po instalaci, dnes bych dal dva před instalaccí a jeden po instalaci.
Hřebíky 50 do drážky bez problémů, zatím 15-16 let, ani nevím přesně.
jiri
Pepan

Příspěvek od Pepan »

Mě ty palubky šroubovali vrutama na střed, ne do zámku. Jsou to klasický smrkový palubky.
Příští rok to asi vyházím a nechám předělat.
Díky moc za reakce.
Tim

Příspěvek od Tim »

nepsal jsi jak jsou široký a silný,nevadí,pokud je šroubovali jenom na střed tak se nedivím že se kroutily a možná až je budeš sundávat tak budou šrouby utrhaný protože na to pokud někdo použije obyčejné vruty tak na 100% se utrhají tady použití hřebíku nic nenahradí .musel by jsi používat pevnostní martenzitické vruty jako na terasy.Jo a pokud dávám hřebíky do plochy tak vždy dva
tim
Petr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr »

Ahoj Pepane,
tak to museli byt opravdu "pani odbornici" co ti to tam davali.
Sroubovat palubku jednim vrutem na stred to je snad nejhorsi varianta co mohli vymyslet.
Mohl bys sem hodit nejake foto jak to vypada?
Ja totiz porad nevim jak jsi to myslel tech 100m2 tu palubku mas na podbiti, to znamena ze na to prime slunce nejde nebo je to i na fasade?
Ja kdyz jsem se rozhodoval cim oblozit nas dum, tak jsem o smrku ani neuvazoval prave kvuli zivostnosti a narocnosti udrzby. Proto jsem zvolil vodorovna prkna ze sibirskeho modrinu. Ted jsou tam ctvrty rok a protoze mame siroke presahy strechy tak zacinaji teprve sednout na severni strane jinak je vsude medova barva obkladu (bez povrchove upravy)
Na podbiti jsem si dovolil pouzit smrk ale jak pise Tim pro exterier jsem zvolil tloustku 19x121mm coz je myslim minimum. Na podbiti nikdy slunce ani dest nedosahne a tak i po 4 letech vypada palubka i nater jako novy a myslim ze par let to tak zustane. Na povrchovou upravu se mi velmi osvedcilo ekologicke zuslechteni dreva od firmy Dufa. I na sloupech terasy nepozoruji potrebu nejake obnovy nateru porad to vypada velmi pekne.
Time ty utrahane srouby muzu potvrdit kdyz jsem mel kolem domu leseni z kulu a rozebiral jsem ho po cca 1 roce tak jich bylo utrzenych prekvapive hodne.
Obrázek
ピーター 大工
werdio

Příspěvek od werdio »

odhadem: chlapi si řekli,dáme to pravou stranou nahoru a tím pádem stačí jeden šroub do středu :-)
Pepan

Příspěvek od Pepan »

Je to 100m2 plochy podbití. Máme vazníkovou střechu s přesahem 2m na Jih + Východ.

Petr: To tvoje obložení je nádherný. Takhle nějak bych si to představoval. Ale tenkrát jsem dostal doporučení na toho idiota, co mi to takhle sprasil.
pal_1.jpg
pal_1.jpg (34.29 KiB) Zobrazeno 18386 x
pal_2.jpg
pal_2.jpg (22.3 KiB) Zobrazeno 18386 x
Odpovědět