Dobrý den, snad se najde někdo znalý.. Chystáme se položit dřevěnou borovicovou podlahu na podlahové trámy. Prkna budou k trámům přibity přiznanými dřevěnými kolíky. Trámy leží na zhutněném štěrku, případně geotextilii (?), mezi trámy bude izolace minerální vatou. Chci se zeptat, jaké doporučujete přírodní ošetření proti plísním a houbám. Přecejen to bude v ložnici, tak nechceme žádnou toxickou chemikálii. Uvažujeme o včelím vosku, teď jsem našla něco o vodním skle...
Máte prosím někdo zkušenost?
za sebe nevidím důvod jestliže v ložnici je sucho a pod suchýmy !trámy není hlína proč by se mělosuché! dřevo chránit proti hmyzu a plísni,já tam ten důvod nevidím.ale neznám souvislosti které tě k těmto myšlenkám vedou
Nemam osobnu skusenost,ale na miesto štrku by som dal kamen,možno 16-32.Ked namáte vysokú spodnú vodu,drevo by malo byť v pohode.Skorej sa obavam o mineralnu izolaciu,či sa tam nebude držať vlhkosť.Niekedy sa tam dávala škvára,dnes by som možno uvažoval nad penovým sklom...
Ahoj,
plně souhlasím s Truvanem a ještě bych dodal ,opravdu použít dobře sušené dřevo a nic nepřidávat ani izolaci ani geotextilii ,tepelnou izolaci nezlepšíš tolik aby to bylo poznat ale naopak se hodně naruší paropropustnost a možnost vzniku plísně.A na povrch bych použil spíš olej který zachová propustnost dřeva a zároveň je odolnější než vosk a nedělá fleky při pokapání např. vodou při zalévání květin.
punqa"
všimnul sem si toho Boltu,takže odpovědi Tě asi moc neuspokojily,dobrá já Ti to teda prozradím
trámy musíš natřít volskou krví !!
(moji prosím nežádej sem chudokrevnej a slabomyslnej
Děkuju všem za odpovědi! Dřevo je skutečně suché a ani podloží není vlhké, přesto je vybráno tak 30 cm hlíny a je tam tak 10 cm kamení 16/32 a na tom tak 5 cm štěrku 4/8. Ale když to porovnám s "klasickými" postupy jako geotextilie,igelit, polystyren a na to ještě beton, tak mi přišlo neuvěřitelné, že by se trámy neměly nijak impregnovat nebo tam dát nějakou nepropustnou vrstvu.
Jen nevím s tou minerální vatou, skutečně může spíš vlhkost natahovat?