Na broušení nehtů

No dobře, prostě na rovnání nožů do hoblovky. Chci si je brousit sám a udělat je rovný na tom malym brousku trvá věčnost - ale jde to, už jsem to tak dělal a to hoblování je pak docela jinačí. Brusírna mně nože rovný neudělá, oni považujou za normální, že je ostří uprostřed nože tři desetiny pod rovinnost. Takže to máme tři desetiny na hoblování, další tři na protahu, no a ve výsledku je to křivý jak kdybych to tesal ručně šroubovákem...
Takže si chci pořídit přípravek na Tormeka, jenže ten končí na 27 cm a delší nože se dělaj třeba nadvakrát. A když jsem ho měl v ruce, tak celkově mě svým provedením nenadchnul, není po mym soudu dost precizní. Takže s nim počítám jen na hrubej úběr a vytvoření lehce dutýho ostří. A tohle lehce dutý ostří chci pak dát do lajny na brousku a čim větší (a rovnější) brousek, tim to půjde líp. Ta dutost zároveň zajistí, že budu ubírat jen nezbytně nutný množství materiálu k dosažení roviny a mělo by to usnadnit i obtažení před dalším větším broušením. Brousím takhle dutě běžně i dláta a hoblíkový želízka a je to vynikající, rychlá práce a tak bych to chtěl aplikovat i zde. Samozřejmě, budu na to mít upínací přípravek, co ten nůž bude držet rovnej v bočnim směru.
Nedá se nic dělat, raději se to naučim brousit sám než se furt s někym někde dohadovat o tom co je a není normální odchylka...
A teď se smějte
Honza