Jak na to ?
-
- Příspěvky: 108
- Registrován: 05 bře 2011, 12:12
Re: Jak na to ?
Ahoj Nitrák,
moc pě¨kná třešňová a taky dost odvážná.
Upnout takové dřevo na rozpor, to chce odvahu.
Moc pěkné s tou kůrou a suky.
Takové naturální, s citem pro výtvarno.
To cítění, to závidím, jsem takový řemeslník, nemám moc nápady ani odvahu k experimentu.
Jen ¨tak dál.
Promiň prosím Tě, stejně mi to ale připadá spíše chlapská práce-teda výsledné misky, jako by udělal chlap.
Tak trochu.
Jen názor.
Jirka
moc pě¨kná třešňová a taky dost odvážná.
Upnout takové dřevo na rozpor, to chce odvahu.
Moc pěkné s tou kůrou a suky.
Takové naturální, s citem pro výtvarno.
To cítění, to závidím, jsem takový řemeslník, nemám moc nápady ani odvahu k experimentu.
Jen ¨tak dál.
Promiň prosím Tě, stejně mi to ale připadá spíše chlapská práce-teda výsledné misky, jako by udělal chlap.
Tak trochu.
Jen názor.
Jirka
-
- Příspěvky: 11
- Registrován: 03 črc 2013, 21:42
Re: Jak na to ?
Děkuji za chválu, přiznám se že jsem měla nahnáno, aby se mi ta třešňová nerozlítla navíc vzhledem k její váze bych opravdu nerada takovým kusem dřeva dostala a tak jsem jí dělala opatrně. Já nevím proč vy chlapi rozdělujete vše na chlapské a ženské práce, já to dělím na baví mě a nebaví mě a jelikož jsem antitalent na nějaké pletení, šití a já nevím co všechno, tak prostě zase kutím, zdím, soustružím a po pravdě myslím si, že furt zní líp když ženská řekne že soustruží, než když se chlap chlubí tím že peče dorty
-
- Příspěvky: 108
- Registrován: 05 bře 2011, 12:12
Re: Jak na to ?
Promiň,
to bylo myšleno jinak.
Ne jako obecně práce soustružnická, ale charakter výrobku.
Práce-výrobek.
Docela se dá odhadnout,když nabízím misky, po které sáhne ženská a po které mužská ruka.
Tak jsem to myslel.
V žádném, ale opravdu v žádném případě nedělím práce/jako činnosti/ na mužské a ženské.
V neděli jsem upekl docela solidní jedlou buchtu
jirka
Při soustružení nejlépe ochranný štít na obličej a nestát v cestě ulétlému obrobku
Skoro zásadně-nestát v rovině otáčení
to bylo myšleno jinak.
Ne jako obecně práce soustružnická, ale charakter výrobku.
Práce-výrobek.
Docela se dá odhadnout,když nabízím misky, po které sáhne ženská a po které mužská ruka.
Tak jsem to myslel.
V žádném, ale opravdu v žádném případě nedělím práce/jako činnosti/ na mužské a ženské.
V neděli jsem upekl docela solidní jedlou buchtu
jirka
Při soustružení nejlépe ochranný štít na obličej a nestát v cestě ulétlému obrobku
Skoro zásadně-nestát v rovině otáčení
-
- Příspěvky: 961
- Registrován: 30 dub 2013, 16:12
Re: Jak na to ?
Ahoj,
soustružím teď všelijaký mísy a misky ze sušenýho ořechu a děje se mi to, že se mi zahřívá dutý struh. Někdy se nedá skoro držet, dokonce i špona co mi lítá na ruku je horká. Přitom si myslím, že kroužlám správně - dělá se mi pěkná dlouhá špona, netlačím na to, neposkakuje mi to, struh je klidný, zkrátka jsem si jistej, že krájím, ne škrábu (škrábání mi na tomhle ořechu dělá škaredý povrch, zkoušel jsem). Neberu moc materiálu, tak milimetr až dva hloubky a misky mají průměr max. nějakých 27 cm.
Je to zahřívání normální? Je to tím, že je ořech prostě tvrdší? Nebo už mam tupej struh, byť zanechává pěkný povrch a dělá hezkou šponu? Zkoušel jsem dobrousit, ale žádná změna.
Možná se blbě ptám, jsem naprostý začátečník.
Díky
Honza
soustružím teď všelijaký mísy a misky ze sušenýho ořechu a děje se mi to, že se mi zahřívá dutý struh. Někdy se nedá skoro držet, dokonce i špona co mi lítá na ruku je horká. Přitom si myslím, že kroužlám správně - dělá se mi pěkná dlouhá špona, netlačím na to, neposkakuje mi to, struh je klidný, zkrátka jsem si jistej, že krájím, ne škrábu (škrábání mi na tomhle ořechu dělá škaredý povrch, zkoušel jsem). Neberu moc materiálu, tak milimetr až dva hloubky a misky mají průměr max. nějakých 27 cm.
Je to zahřívání normální? Je to tím, že je ořech prostě tvrdší? Nebo už mam tupej struh, byť zanechává pěkný povrch a dělá hezkou šponu? Zkoušel jsem dobrousit, ale žádná změna.
Možná se blbě ptám, jsem naprostý začátečník.
Díky
Honza
-
- Příspěvky: 41
- Registrován: 31 kvě 2011, 21:37
- Bydliště: u Brna
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak na to ?
Ahoj Honzo, to je normálni při práci v suchém dřevě a pokud se ti tak děje, tak ať to zní kdovíjak blbě, tak je to známka, že to děláš správně jde o to že při odřezávání, musí být opřený hřbet, který se samozřejmě tře a když se k tomu přidají vyšší otáčky (nemyslím že bys tam měl nastavené moc velké otáčky, prostě je to relativní) tak je teplo na cestě. v tomto případě si dávám někde po ruce plastovou nádobku s vodou a zachlazuji obdobně jako při broušení, potom přebytečnou vodu otřeš třeba do tryčka ale to až na poslední tahy v procesu hrubování, nějaká kapka vody na dřevu nevadí, stejně se odsoustruží.
Někdo používá ciklistické rukavice, já teho ale zastáncem nejsem, všude kde se děje rotační pohyb jsem s těmito věcmi opatrný...
Hoď nám sem taky nějaký obrázek, ať se pokoukáme ořechem teho se nedá vykoukat
Někdo používá ciklistické rukavice, já teho ale zastáncem nejsem, všude kde se děje rotační pohyb jsem s těmito věcmi opatrný...
Hoď nám sem taky nějaký obrázek, ať se pokoukáme ořechem teho se nedá vykoukat
-
- Příspěvky: 961
- Registrován: 30 dub 2013, 16:12
Re: Jak na to ?
Ahoj Gurte,
no tak to su rád, že to dělám správně. O té vodě jsem uvažoval, ale to bych v tom asi musel to dláto chvíli vždycky nechat, voda mi nějakých těch 60 nebo 70 stupňů moc rychle neochladí.
Pokusím se sem teď vložit nějaké obrázky. Nejsou nic moc, holt je to focený mobilem. A hlavně na dálku, já ty misky soustružil jako dárek pro švagrovou, takže to teď fotil brácha, už je u sebe nemám.
Jinak točil jsem to z odřezku ořechu, byla to taková ta šikmá krajina z pořezu na katru. Proto jsem to udělal jako takovou sadu. No a proto je ta největší miska ještě aspoň trochu tmavá, kdežto ty ostatní už jsou víceméně jen z běli. Ošetřeno pár vrstvami světlicovýho oleje.
Poučen setkáním v Kloboukách jsem točil na stopce a tu po odříznutí důkladně zabrousil do roviny, aby nepopuzovala ani náznakem
Honza
no tak to su rád, že to dělám správně. O té vodě jsem uvažoval, ale to bych v tom asi musel to dláto chvíli vždycky nechat, voda mi nějakých těch 60 nebo 70 stupňů moc rychle neochladí.
Pokusím se sem teď vložit nějaké obrázky. Nejsou nic moc, holt je to focený mobilem. A hlavně na dálku, já ty misky soustružil jako dárek pro švagrovou, takže to teď fotil brácha, už je u sebe nemám.
Jinak točil jsem to z odřezku ořechu, byla to taková ta šikmá krajina z pořezu na katru. Proto jsem to udělal jako takovou sadu. No a proto je ta největší miska ještě aspoň trochu tmavá, kdežto ty ostatní už jsou víceméně jen z běli. Ošetřeno pár vrstvami světlicovýho oleje.
Poučen setkáním v Kloboukách jsem točil na stopce a tu po odříznutí důkladně zabrousil do roviny, aby nepopuzovala ani náznakem
Honza
-
- Příspěvky: 108
- Registrován: 05 bře 2011, 12:12
Re: Jak na to ?
Honzo,
moc pěkná práce,
mazácká.
Jirka
moc pěkná práce,
mazácká.
Jirka
-
- Příspěvky: 961
- Registrován: 30 dub 2013, 16:12
Re: Jak na to ?
Jééje, Jirko, děkuju za ocenění, jsou to moje prvotiny Ale musím se přiznat, že pár škrábanečků tam uvnitř mám. Jsou nenápadný, ale kdo hledá, najde. Musim si pořídit nějakou tu stopkovou brusku, protože ten suchej ořech se ručně moc brousit nedaří.
Teď se chystám na točení suché švestky, ale jen na takový táhla do varhan, nic velikýho. Su na to zvědavej, přinejmenším řezba i hoblování na tom jde parádně všema směrama, tak doufám, že mi to půjde i dobře vyleštit
Honza
Teď se chystám na točení suché švestky, ale jen na takový táhla do varhan, nic velikýho. Su na to zvědavej, přinejmenším řezba i hoblování na tom jde parádně všema směrama, tak doufám, že mi to půjde i dobře vyleštit
Honza
-
- Příspěvky: 11
- Registrován: 03 črc 2013, 21:42
Re: Jak na to ?
Po delší odmlce hlásím že ještě žiju sice párkrát praštěná ale snad bez následků
Podařilo se mi opět sehnat nějaký materiál a tak si už zase hraju, protože kdo si hrahe nezlobí přikládám nějaké to foto a očekávám kritiku zkušených
Jen musím říci že suchá švestka to je věc, u jednoho kusu jsem si myslela že to snad vzdám, byli tam suky a vůbec mi to nějak nešlo, nakonec se ale povedlo...
Podařilo se mi opět sehnat nějaký materiál a tak si už zase hraju, protože kdo si hrahe nezlobí přikládám nějaké to foto a očekávám kritiku zkušených
Jen musím říci že suchá švestka to je věc, u jednoho kusu jsem si myslela že to snad vzdám, byli tam suky a vůbec mi to nějak nešlo, nakonec se ale povedlo...
- Přílohy
-
- průměr tácu 30,7 cm, výška 4,5 cm, průměr prkýnka uprostřed 15,7 cm (BUK)
- ctdbpytxukazfs.jpg (249.3 KiB) Zobrazeno 28470 x
-
- rozměry misky: 18,1 cm průměr, výška 4,5 cm, hloubka 2,5 cm (BUK)
rozměry paličky: 16 cm x 5,1 cm - vtdaqdsywhizhd.jpg (141.23 KiB) Zobrazeno 28470 x
- rozměry misky: 18,1 cm průměr, výška 4,5 cm, hloubka 2,5 cm (BUK)
-
- rozměry: průměr 21,1 cm, výška 5 cm, hloubka 2,8 cm (ŠVESTKA)
- pnedjdzrmfbqnt.jpg (149.17 KiB) Zobrazeno 28470 x
-
- Příspěvky: 108
- Registrován: 05 bře 2011, 12:12
Re: Jak na to ?
Ahoj Katko,
mí se líbí, že se toho nebojíš a vezmeš dřevo, co je po ruce.
Já bych do takového materiálu nešel, a přitom je to pěkné a zajímavé.
Bude to asi tím, že mám z čeho vybírat.
Zkus někdy mokré, je to radostnější a voňavější práce,
navíc nepráší.
Přece musí někde v okolí bydlet nějaký soutokár, co By tě materiálem obdaroval
Jirka
Ahoj Honzo,
trnka je super, jak říkáš, všemi směry a leští se jako máloco jiného.
A při podélném točení, na které se chystáš, je to opravdu radost.
mí se líbí, že se toho nebojíš a vezmeš dřevo, co je po ruce.
Já bych do takového materiálu nešel, a přitom je to pěkné a zajímavé.
Bude to asi tím, že mám z čeho vybírat.
Zkus někdy mokré, je to radostnější a voňavější práce,
navíc nepráší.
Přece musí někde v okolí bydlet nějaký soutokár, co By tě materiálem obdaroval
Jirka
Ahoj Honzo,
trnka je super, jak říkáš, všemi směry a leští se jako máloco jiného.
A při podélném točení, na které se chystáš, je to opravdu radost.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host