Japonske kameny

Informace o brusných kamenech a broušení.
Petr
Příspěvky: 601
Registrován: 12 lis 2009, 00:34
Bydliště: Kyjov
Kontaktovat uživatele:

Re: Japonske kameny

Příspěvek od Petr »

Ahoj Tome, tvoje dotazy nejsou vubec "silene" spis logicke, pokud jsi to nikdy nedelal, tak jsem rad, ze ti muzu poradit. Ja jsem se ucil brousit dlata bez pripravku na ucnaku uz pred vic jak 15-ti. lety a to nam vrazily do ruky kus preklizky kterou jsme brousili na brusnem papiru - dlata, zelizka by jsme znicili :lol: Takze brousit dlata a zelizka jsem se ucil na drevenych atrapach. A musim rict, ze na nauceni spravnych pohybu to melo neco do sebe. :mrgreen:
Jestli se ti nechce cekat tak proste skoc do sklenarstvi pro kus zabrouseneho skla jak jsem psal, to ti udelaji i na pockani. A nez ti prijde podlozka tak pouzivej brusny papir 120.
pokud jde o tu rovnaci keramickou desku, tak jsem se na ni taky dival, ale prijde mi to zbytecne, to si radsi za ty 400,-kc koupim dalsi dlato Tataki Nomi. To ze je mensi by nevadilo, ja brousim taky s mojim kamenem hrubosti 600 (rozmeru 180x50)muj king 1000/6000 (rozm.210x60)a vubec to nevadi. Pri brouseni kamenu o kamen stejne musis menit smer toho hrubsiho kamene kterym pohybujes. proste brousis rovnomerne celou plochu, krouzivim pohybem, po par tazich otocis kamen napric a udelas par tahu, zase ho otocis atd.. Takze ve finale zarovnas celou plochu i s mensim kamenem. Ve tvem pripade nevidim problem ten tvuj hruby kamen 240 je velky jako krava a tak si proste srovnej jednu stranu (to uz je jedno kterou) a tu nepouzivej na hrubovani ale jenom na rovnani jemnejsich kamenu. Obcas ji srovnas na skle a mas vystarane. ;)
Jo zulova deska je taky moc dobra jako podlozka na rovnani, ale stejne tak ti poslouzi ta tabulka skla - cim tlustsi tim lip. A urcite vyjde mnohem levneji nez zula.
Jak moc tlacit na dlata?
No to zalezi jakym zpusobem je brousis. Kdyz pouzivas pripravek, tak je dulezite pritlacet dlato v miste dotyku s kamenem - teda na konci dlata u ostri. Nikdy netalcit v miste valecku, Pripravek proste jenom lehce nechat klouzat po kameni a tlacit na uhel ostri.
Ja to delam tak, ze pokud vim,ze potrebuju vzit vic na jedne strane ostri, tak tlacim pouze na ni a nejaka ta mikrovule ve valecku mi dovoli vzit ten rozek trosicku rychleji.
Pokud brousim na hrubem kameni, tak pritlacim docela fest, ale s prechodem na jemnejsi kamen ubyram na sile a spis pouzivam vic tahu. vetsinou je to kolem 100 - 150 tahu na hrubosti 1000 z na hrubosti 6000 az do zrcadloveho lesku.
Zrovna dneska jsem brousil muj novy hoblik Hira Kanna bez pripravku a ten me dal fakt zabrat.
Daval jsem ho dohromady asi 4 hod. celkem (brouseni klopny, brouseni zelizka, napasovani, tuning plazu) pri brouseni jsem snad 20x rovnal kameny. Ale vysledek stoji za to.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
ピーター 大工
houbolovec
Příspěvky: 7
Registrován: 14 bře 2010, 09:02

Re: Japonske kameny

Příspěvek od houbolovec »

bud zdrav!
no zrovna se to seslo velmi vyhodne v setu. jinac je mi zdejsi obchod a jeho atmosfera velmi blizka, neboj, urcite ho podporim :-)
tomas
Uživatelský avatar
Martin
Příspěvky: 396
Registrován: 16 bře 2009, 10:57
Bydliště: Trutnov

Re: Japonske kameny

Příspěvek od Martin »

Nazdar holoubovec!Ty narexy hoď rovnou za psem,ale opatrně,abys mu nic neudělal :lol: .Ty ostatní značky mi moc neříkají.Zkus přidat nějaké foto.Jestli bys někdy uvažoval o brusce,tak nějakou pomaloběžku s mokrým kotoučem.Ale stejně jednou zjistíš,že ji vlastně nepotřebuješ.
Morčez!
Petr
Příspěvky: 601
Registrován: 12 lis 2009, 00:34
Bydliště: Kyjov
Kontaktovat uživatele:

Re: Japonske kameny

Příspěvek od Petr »

Ahoj Tome, tak jsem trosku prehodnotil pouzivani te mrizky za 130kc. jelikoz jsem ji uz stihl kamenem potrhat, tak me napadlo, jestli bych nemohl pouzit mrizku co se pouziva na brouseni sadrokartonu. Videl jsem ji u svagra na stavbe a vypada uplne stejne jako ta za 130, jenom s tim rozdilem, ze si muzes vybrat zrnitost 80,100,120 (a ma jiny rozmer) a jsou v baleni po 10ks za 60kc :mrgreen:
Taky jsem si za 15kc poridil v zelezarstvi hruby no-name kamen na zakladni rovnani zelez.
Obrázek
ピーター 大工
houbolovec
Příspěvky: 7
Registrován: 14 bře 2010, 09:02

Re: Japonske kameny

Příspěvek od houbolovec »

Bud zdrav!
Moc Ti dekuji za odpovedi. Jsi moc hodny. Muj tata byl truhlar (vyuceny), sice nikdy se tim nezivil, ale mel dilnu, kam me bral jako maleho, strcil me do ruky vzdycky hoblik ci dlato..., a kdyz uz ted tata neni, tak me to tahne do dilny cim dal vic, akorat bych si namlatil, ze jsem toho vic od taty nepobral. Jo jo. Tak jsem vdecny za kazdou radu.
To rovnani kamenu jsem docasne vyresil peknou velkou piskovcovou deskou (20x50cm) a jde to paradne. Rovnam na tom ten hruby kamen a o nej pak ty ostatni. Jednu plochu zatim na vsech 3 kamenech nechavam netknutou. Dostal jsem se do faze, ze nejsem schopnej ty dlata dobre nabrousit :-). Zjistil jsem, ze potrebujou vsechny srovnat zadni stranu a uhel na brusce. Pak uz by to melo jit. Rozhlizim se po nejaky sade, zatim ctu diskuze ...
Ten tvuj japonskej hoblik je krasnej, to bych si chtel vyzkouset, jak to s nim jde. Snad na to taky dojde. Byl jsem v Praze a mel jsem chvili cas se stavit v obchode frantisekcerny.eu a mel jsem v ruce 4 hobliky Lie-Nielsen, to je teda sila!!! Kdyby clovek nevedel co s penezi :-) Tak jsem si aspon koupil sadu 2 cidlin Lie-Nielsen, jen tak, pro pocit :-)
Budes-li mit cas, koukni se na:
http://www.youtube.com/watch?v=eb3qtYwMe60&feature=fvw (to budes asi ty :-) )
http://www.youtube.com/user/StuInTokyo# ... oBVsQJDFsU (nechapu ... :-) )

Mej se
Tomas
Cim to je, ze te to tahne k tem japonskym hoblikum, dlatum, kamenum?
Petr
Příspěvky: 601
Registrován: 12 lis 2009, 00:34
Bydliště: Kyjov
Kontaktovat uživatele:

Re: Japonske kameny

Příspěvek od Petr »

Ahoj Tome,
docela rad bych videl fotku tech tvojich zazracnych dlatek, jeste jsem nikdy nevidel, dlatko, ktere by se nedalo rucne srovnat :lol: obzvlast pokud k tomu mas hruby brusny japonsky kamen a pripravek veritas. vyprdni se na brusku (pokud to neni Tormek, nebo nejaka dalsi vychytana pomalobezna bruska s vodnim chlazenim, tak tem dlatum spis ublizis a zadni stranu na ni stejne nesrovnas) Chce to trpelivost a dobrou techniku. Rozhodne ti doporucuju pouzivat obe strany kamenu! Je to mnohem rychlejsi. Me prave steve na tom mojem kombinovanem kingovi, ze mam k dispozici jenom jednu stranu z kazde hrubosti. Prece kdyz brousis na zrnitosti 1000 tak chvilku brousis, pak oplachnes otocis kamen opacne brousis - obratis na druhou stranu a brousis- oplachnes, otocis brousis a potom teprve srovnam obe strany a tak porad dokola.
Jestli myslis sadu dlatek, tak ja mam zatim 2 ks. Tataki nomi http://www.drevorezba.cz/detail.aspx?kategorie=2273 a jsem s nima moc spokojeny, postupne dokoupim celou sadu. Japonska dlata si brousim v ruce, protoze do pripravku se mi nevejdou, ale jsou tak tluste, ze plocha uhlu je dost velka a krasne se daji nabrousit v ruce.
Ja ted taky sonduju nejaky kovovy hoblik divam se na e-bay po nejakym Stanley no 5 mackovi tak az bude nejaka dobra cena tak ho koupim. Mam malinky jednorucni Stanley a je super.
Ja jsem si taky nedavno koupil dve francouzske cidliny (0,4 a 0,9mm) naposledy jsem je pouzival na ucnaku, a ted je pouzivam prakticky kazdy den. (nechapu jak jsem bez nich mohl delat)
Ty videa jsem uz videl nekolikrat ;)
Na tom druhem videu ukazuje techniku zvetseni plosky na okraji ostri ze zadni strany zeleza. Protoze japonske zeleza jsou zezadu vydute, a brousenim se ten okraj zmensuje, je nutne jednou (za dlouhy cas) poklepem na uhel zeleza to zelezo jakoby prohnout, aby bylo zezadu z ceho brat. Celkem by to melo byt neco kolem 5 tis. lehkych uderu v miste mekke oceli na uhlu ostri. Snad jsem to vysvetlil srozumitelne.
Toto jsou taky dobry machri: :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=uHUfOL0b ... re=related
Co me tahne k Japoncum? Vdycky se me libila jejich mentalita,pokora, disciplina, ucta vuci okolnim lidem - staci si pustit na you tube japonske zpravy, jak se tam porad klaneji a usmivaji. :mrgreen: No a technika jejich prace, kdy s "jednoduchym" naradi dokazou delat mistrovske remeslo.
ピーター 大工
r.a.c.e.k
Příspěvky: 60
Registrován: 24 srp 2010, 19:21

Re: Japonske kameny

Příspěvek od r.a.c.e.k »

Pridam vlastni poznatek z dneska. Mam Sun Tiger 250/1000 a Rozsutec hrubost cca 6000.
Brousil jsem zelizko ze staryho Stanleye, ostri bylo trosku pokriveny a vzaty na brusce. Rikal jsem si ze na ty 250ce ho pekne srovnam. Ale to se nekonalo, je nehorazne mekka, po chvilce se nadela hromada pasty a kamen ubejva pred ocima a ostri skoro netknuty. Takze jsem nakonec srovnaval pilnikem a suchym smirghlem 40-100-150-250.
Na 1000 uz se brousi paradne, kamen neubejva drzi si rovinu a ostri se osti. Nakonec rozusetec a vysledek perfektni.
Premejslim ze se projedu do prace okolo fabriky na rezani a brouseni kamenu, maj vsude okolo piskovec a mramor nareznaje na desky ( odpad ) a zkusim hruby srovnavani na nem.
Uživatelský avatar
Martin
Příspěvky: 396
Registrován: 16 bře 2009, 10:57
Bydliště: Trutnov

Re: Japonske kameny

Příspěvek od Martin »

Asi je to závislé na kvalitě pískovce,ale když jsem to zkoušel ,tak to moc nešlo.Připadalo mi,že ty zrna drží dost pohromadě a radši se obrousí do plošek než by vypadly z vazby.Takže zezačátku to bralo docela slušně,ale pak výkon rapidně klesl.Asi je to stejná vada jako na brouscích karborundum.Řešil jsem to vytvořením brusné pasty pomocí obyčejného brousku na kosu.
Morčez!
Zipíno
Příspěvky: 8
Registrován: 20 dub 2012, 11:51

Re: Japonske kameny

Příspěvek od Zipíno »

Co se kvality dlát týká, tak některá dláta mají čepel kalenou jen do 2/3 nebo jen do1/2 délky! A jestli je už ta kalená část opotřebovaná, tak je konec protože bez materiálového listu si to nikdo netroufne zakalit tak, aby na to dal záruku. Další detail: připadá mi velký skok mezi 1000 a 6000. Zkusil bych přidat ještě mezikus 3000-4000. Ale moje znalosti jsou pouze z broušení velmi jemných břitů - Břitev!
MartinP
Příspěvky: 11
Registrován: 25 čer 2012, 17:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Japonske kameny

Příspěvek od MartinP »

Měl bych dotaz na Petra.
Už jsi zkoušel rovnat toho japonce tou mřížkou na sadrokarton a jak to sním jde?
Používám ty brousky asi už 5let, ale tohle mě nikdy nenapadlo, rovnal jsem je vždycky na smirku.
Jinak mám pro tebe tip na kovovýho macka za dobrej peníz. Koupil jsem délku 560mm
http://www.mehr-als-werkzeug.de/product ... -Plane.htm
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti