Ahoj všichni,
omlouvám se, že to dávám do téhle části fóra, ale přijde mi, že to je jediná část kam někdo kouká. Zajímalo by mě, zda je tu někdo, kdo používá nějaké jiné japonské nářadí než pilu, hlavně dláta nebo hoblíky, případně k ostření japonské vodní kameny.
Pokud ano, jestli by pro podobné lidi byla zajímavá přednáška nebo workshop od někoho, kdo se tyhle věci naučil používat od skutečného japonského řemeslníka a sám tyhle nástroje profesionálně používá.
O něčem podobném přemýšlím, ale vlastně si nejsem jistý, jestli to někoho vůbec zajímá. Přijde mi, že moderní trendy v práci se dřevem jsou dělat věci hlavně rychle a jednoduše, eliminovat čas, kdy se něco učíme. Tím pádem nevím, jestli by vůbec někoho zajímal skutečný potenciál kvalitních japonských nástrojů a jejich správného používání. Vidím dlouhodobě, že lidi mají zájem o nějaké praktické workshopy, ze kterých si odnesou výrobek a kde jim někdo vrazí do ruky připravené nástroje. Měl by ale někdo zájem odnést si znalosti nebo základy dovedností, na kterých může pak dál stavět a dál se v nich zlepšovat? Nebo chtěl by se někdo naučit lépe používat své vlastní nářadí?
Děkuju za komentáře, i v případě že budou negativní.
japonské nástroje kurz nebo přednáška
-
prokop69
Re: japonské nástroje kurz nebo přednáška
Ja bych se urcite rad zucastnil. Libor
-
jardako
Ahoj, já jsem sice ten, co ho zajímají více ty stroje než tradiční postupy, ale zúčastnil bych se rád. Akorát bych se bál, že mne tam kousne jistý tvor od b.
-
Modřín
Takže třeba u toho ostření bych se chtěl věnovat následujícím věcem:
Jaký je funkčně rozdíl mezi měkkými a tvrdými kameny, kdy a proč pak hodí takový nebo makový kámen, jak rovnat kameny, proč je to opravdu potřeba, jak se od nuly naučit ostřit z volné ruky a proč je to efektivnější a lepší než používat přípravky, vhodné a nevhodné a případně využitelné a nevyužitelné hrubosti kamenů, práce s pastou na kameni, tlak a netlak, rozdíl v ostření japonských vs “západních” nástrojů a případně ještě další věci, které mě napadnou.
Momentálně ještě řeším, jestli to neudělat nějak na víc dílů, protože mám obavu, že je to hodně věcí a v kuse by bylo každé téma na půl dne.
-
witt
Záleží na nastavené úrovni - mě by to zajímalo, ale až na pily nic japonského nepoužívám a zatím to ani neplánuju. Takže takové info pro začátečníky.
BTW tradiční postupy obecně jsou super námět pro youtubekanál. Něco zasazeného do českého prostředí (nejde ani tak o jazyk jako místní specifika) mi dost chybí.
BTW tradiční postupy obecně jsou super námět pro youtubekanál. Něco zasazeného do českého prostředí (nejde ani tak o jazyk jako místní specifika) mi dost chybí.
-
Modřín
Děkuju za odpověď. Na jinou úroveň než na začátečnické info ani nemám ambice. Ze svých zkušeností vidím, že i začátečnické info je celkem dost informací. Pokud tedy obsahuje to, co by měl člověk skutečně do začátku vědět, aby pak mohl začít budovat nějaké dovednosti a vlastní praxi. Cokoliv nad úroveň "opravdu zvládnuté základy" už mi připadá vysoce specifické a kupodivu v té japonské praxi jsou extrémní odlišnosti řemeslník od řemeslníka, protože ani ten úplný základ se nepředával s vysvětlením a zdůvodněním. Fungovalo to spíš způsobem okoukej a snaž se tak dlouho, až to bude stačit na mistrem požadovaný výsledek.
To proč sem o tom celém začal uvažovat je právě ten důvod, že už to dělám nějakou dobu a to co jsem se naučil a to jak to používám mi nějak zapadlo do toho lokálního kontextu. O YT zatím neuvažuju, protože bych to nemohl dělat během práce. Jsem si dost jistý, že bych každou druhou věc zapomněl natočit a i tak by mě asi hodně rušilo se soustředit na to, abych k tomu co dělám udělal ještě slušné video. Často si zapomenu vyfotit i práci, kterou sem dodělal
. Mám pocit, že udělat koukatelný kanál znamená všechno tomu přizpůsobovat a to se mi moc nechce, pořád chci být mnohem víc ten řemeslník, protože to mě baví mnohem víc než tvorba obsahu. Na druhou stranu, ta práce mě baví právě kvůli těm nástrojům a mám prostě pocit, že ty nástroje si to zaslouží a pokud se někdo chce pokusit se s nima naučit je ochoten pro to něco udělat, tak se mu právě nějaký ucelený základ přizpůsobený našemu kontextu může hodit.
To proč sem o tom celém začal uvažovat je právě ten důvod, že už to dělám nějakou dobu a to co jsem se naučil a to jak to používám mi nějak zapadlo do toho lokálního kontextu. O YT zatím neuvažuju, protože bych to nemohl dělat během práce. Jsem si dost jistý, že bych každou druhou věc zapomněl natočit a i tak by mě asi hodně rušilo se soustředit na to, abych k tomu co dělám udělal ještě slušné video. Často si zapomenu vyfotit i práci, kterou sem dodělal
-
jbubik
jo, tohle téma by mně hodně zajímalo. Nějak mně štvou moje dláta Narex, protože když jsem se s nimi konečně naučil pořádně dělat, tak jsem zjistil, že nic moc nevydrží a pokukuji po japonských. Jenže sada dobrých stoji balík a koupit levné se bojím, abych nebyl zklamán. A o jejich broušení nevím už vůbec nic. Takže ano, jakoukoliv radu od zkušeného praktika přivítám...