Kroucení spárovky

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Odpovědět
DaveZbor

Kroucení spárovky

Příspěvek od DaveZbor »

Ahoj,
koupil jsem si dvě spárovky v hobbymarketu. Je to cinkovaný buk 18x300x2000mm.
Na pokosové pile jsem nakrátil na příslušné rozměry a v podstatě po chvíli se spárovka výrazně zkroutila do ,,lavoru".
To samé jsem provedl na druhé spárovce a tam zůstal rozměr stabilní.
Čím to je? Je spárovka nedostatečně vysušená?
Mám nárok na reklamaci? Kde případně kupujete spárovky vy?
Díky za názory
David :)
witt

Re: Kroucení spárovky

Příspěvek od witt »

Cinkovaný buk - znamená, že lamela ve spárovce je napojovaná (není z jednoho kusu)?
A lavor příčně, nebo podélně?
Moje zkušenost je taková, že buk je docela prevít a je schopný v sobě oproti jiným dřevinám držet více "napnelismů". Běžně se mi stává, že když podélně rozříznu rovnou bukovou lať, tak jedna půlka se zkroutí vlevo a druhá vpravo.
Pokud se spárovka zkroutila hned po příčném řezu, tak bych řekl, že problém byl v té odříznuté napojované lamele, která stabilizovala ty předchozí. Pokud se to zkroutilo až druhý den, tak bych spíše sázel na aklimatizaci na nové vlhkostní podmínky.
Nevím, jak moc se to zkroutilo, ale může to být v mezích vlastností dřeva. Jinými slovy je to normální jev, kterému nelze zcela zabránit. Spárovka (ale i takto široké prkno) by proto měla být při konstrukci nábytku vždy nějak příčně stabilizovaná - kazeta v rámu, svlak, napojení na další dílec apod. Dříve či později se hne prakticky vše.
To mají být nějaké police?
DaveZbor

Příspěvek od DaveZbor »

Lamely jsou napojované cik cak. Nejsou to podélné lamely. Lavor je hned po dořezu napříč.
Dělám z toho noční stolek.
Myslím si, že 18 mm je příliš tenké. Příště použiji tlustší materiál.
David :)
jardako

Příspěvek od jardako »

Buk se obecně kroutí dost.

Větší kusy jsem kupoval tady:

https://www.kovaninabytkove.cz/sparovka

Kvalita docela dobrá, ale taky se mi trochu něco zkroutilo. Doprava drahá, tak se vyplatí pro větší množství.
Odpovědět