Jakou přímočarou pilu?

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Odpovědět
witt
Příspěvky: 236
Registrován: 19 dub 2020, 12:18

Jakou přímočarou pilu?

Příspěvek od witt »

Nějak jsem se zasekl při výběru "druhé" přímočaré pily do rodiny. Scháním něco na chalupu, abych si pilu nemusel vozit, případně abych nezjistil, že ji potřebuju a ona je zrovna doma.

Rovnou se přiznám, že přímočarou pilu moc nepoužívám, občas se ale hodí... Jinými slovy nehledám dříče, který vydrží extrémní zatížení. Spíš aby byla připravená, kdyby něco. Vzhledem k tomuto zadání jsem kdysi koupil Parkside - jenže se z něj po dvou a půl letech zakouřilo (naštěstí je záruka tři roky) a jsem zase na začátku. Klidně bych ho za těch 700,- koupil znova, jenže on teď není. Takže řeším, co místo něj.

A proč to tak složitě řeším? Dost mě překvapilo, že ten Parkside byl téměř ve všem lepší, než to, co jsem do té doby držel v ruce (vesměs všechno vykopávky - černý Black/Decker, nějaká prastará Makita, teď mám doma 15 let starý Bosch...). Vždycky jsem si myslel, že ty přímočaré pilky v nějaké střední úrovni jsou na jedno brdo a teď ve mě hlodá červík pochybností - třeba tomu tak není? třeba některé nepodřezávají a řežou vždy kolmo? Takže jaké máte zkušenosti s prací s přímočarou pilou?

A ještě jedna věc: doposud jsme vždycky měl pily typu "žehlička", která mi ale úplně nevyhovuje úchopem. Pilu vždy držím oběma rukama: levou dlaní zepředu, pravou za madlo - takže by mi asi vyhovoval spíše válcovitý tvar těla. Jenže, tyhle pily zase mají vypínač z boku, navíc typu vypnuto/zapnuto - jak se s tím pracuje při jemné práci? U "žehličky" to máte hned pod prstem, navíc hodně pil má regulaci výkonu v tlačítku, takže se s tím dá pracovat velmi jemně.

Dík za postřehy
jardako
Příspěvky: 349
Registrován: 08 dub 2020, 06:20

Re: Jakou přímočarou pilu?

Příspěvek od jardako »

Je tu nějak mrtvo, tak odpovím já, i když jsem dočasně v ilegalitě :-)

Podřezávají asi (skoro) všechny, vizte tento článek:
https://www.novinky.cz/bydleni/jak-na-t ... ouc-343090

Až na jednu, je to tam zmíněno ... Mafell se zdvojeným pilovým plátkem. Ten plátek je tlustší a nejde nacpat do jiné pily.
Řezal jsem s tím třeba podle kružítka kulaté rohy u dubové desky a bylo to krásně kolmé.

Takže můj postup by byl Mafell na doma a Parkside na chalupu. Ale to jste asi nechtěl slyšet :-)
witt
Příspěvky: 236
Registrován: 19 dub 2020, 12:18

Re: Jakou přímočarou pilu?

Příspěvek od witt »

No asi si počkám na Parkside...

A když tady tak pozoruji to "mrtvo" řežete s tím vůbec někdo? Jak jsem psal, osobně přímočarou pilu moc nepoužívám a spíše frézuji podle improvizovaných šablon.
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Jakou přímočarou pilu?

Příspěvek od Hans »

Já řežu kdyžtak na pásovce, tyhle kmitačky považuju spíš za takový nouzový řešení. Musím nicméně poctivě přiznat, že jsem kdysi měl nějakýho toho Mafella v ruce měl a řezal tím tuším 50 mm dub a fakt to řezalo pěkně, dokonce celkem hladce a pravoúhle - ale dát 15 nebo kolik klacků za něco, co vytáhnu jednou za pět let? Častěji opravdu ne. A jako nouzovka někam do bytu mi to přijde nepraktický - většinou se řeže rovně a na to mám radši klasickou ruční japonku, ta udělá často víc, než hlučný strojky.

Ty Parksidy mě ve videorecenzích moc nenadchly, ale je pravda, že to byly recenze od lidí, co se zabývají víc všeobecným kutěním než dřevem - takže furt pižlali smrkový prkna z palet, což je na nic.

Ale zaujalo mě téma rukojeti. Jeden čas jsem hodně koukal na videa Norma Abramse z devadesátých let. Dost často používal horní frézku, která se držela jak konvice od kávovaru. Mně tenhle úchop připadá ohromně praktickej - tak proč, u všech všudy, tohle dnes nikdo neprodává? Podobně měl i maflíka - rukojeť byla trochu dál a drželo se to víc jak ruční pilka (západního typu.) Všechny ty divně ušatý horní frézky, co dnes jsou, mi připadají jako vrchol nepohodlí. Trochu se pochlapil Festool s tou svojí kilowattovou jednoručkou, ale jinak dost bída.


Hans
klik
Příspěvky: 20
Registrován: 07 dub 2014, 06:50

Re: Jakou přímočarou pilu?

Příspěvek od klik »

ja jsem spokojeny s makita 4350, dle prodejce by i ty levnejsi mely byt pomerne presne - pri rovnem rezu je to kolme i v tvrdem drevu 3cm, ale potreboval jsem jen dorezavat vnitrni pravy uhel, na dlouhem rezu nevim, kazdopadne kdyz podreze, tak jen trochu, takze pak zustava na odfrezovani jen minimalne materialu - velkou frezu nemam, jen horni vestolku, tak se to docela hodi. Platky pouzivam bosch a spokojenost. U oblouku je nutne si udelat nekolik kolmych rezu k oblouku, potom to celkem udrzi i kolmost. Na pouziti kolem domu ci chaty, kde se predpokladam nejede na desetinky mm je presna vic nez dost - zakracovani smrk hranolu 6x6cm ma kolmost presnou. Pouzivam typ zehlicka, u hribku mi vadila ta spoust na boku a rezu temer vzdy bez predkmitu. driv jsem mel na stavbu nejaky ferm a asist a to byla bida i s platkem od bosche. podrez na stresni lati klidne 3-5mm, neustale to vyskakovalo z vodiciho kolecka.
witt
Příspěvky: 236
Registrován: 19 dub 2020, 12:18

Re: Jakou přímočarou pilu?

Příspěvek od witt »

Díky za reakce, ještě to na sebe nechám působit.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 4 hosti