Stomana

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Odpovědět
Hans

Re: Stomana

Příspěvek od Hans »

Štěpán: To jsou takové ty ušaté vrtáky, že? Kdysi jsem to viděl v nějakém Rojkovic videu pro US trh. Ale čert věř dnes Rojkům! Ale dlaby máte pěkné, to se musí nechat :-)

Jen ze zvědavosti... Nepovoluje se při opačných otáčkách sklíčidlo? A co na to brzda motoru?

Hans
jbubik

Příspěvek od jbubik »

Štěpán píše: 09 úno 2021, 21:21 Ale hoblovka má v přívodní zásuvce přehazování fáze, takže si člověk na vrtání snadno přehodí otáčky a může vrtat standartními vrtáky
Bacha na to, ne všechny motory snesou dlouhodobě otočený chod, pokud je chlazen integrovaným ventilátorem, tak se špatně chladí, vinutí se přehřívá a při zatížení může časem dojít k jeho průrazu.
Jenda_T

Příspěvek od Jenda_T »

Štěpán píše: 09 úno 2021, 21:21 .....
Ale hoblovka má v přívodní zásuvce přehazování fáze, takže si člověk na vrtání snadno přehodí otáčky a může
Vrtat standartními vrtáky
......
Dneska jsem koukal do návodu na MSP415 (nezávisle na diskusi zde) a nikde to tam není dovoleno takto přehazovat. Je tam dokonce že, při prvním zapojení stroje je třeba jen "zapnout stroj mžikově" aby se zjistil směr otáčení.

nicméně mi to stále vrtalo hlavou a přišla mi také na mysl otázka stejná jakou má Hans. Co brzda a co cokoliv jiného, nějaké šrouby pojišťovací, atd, docela mne to nebaví mít dvě sady vrtáků a kupovat drahé dlabací vrtáky. (ony se daj koupit i levné ale ty jsou příšerné)

¨
ad jbubik: aha, dobrá myšlenka, takže ještě mrknout na motor.
Jenda
Hans

Příspěvek od Hans »

jbubik píše: 09 úno 2021, 21:55 Bacha na to, ne všechny motory snesou dlouhodobě otočený chod, pokud je chlazen integrovaným ventilátorem, tak se špatně chladí, vinutí se přehřívá a při zatížení může časem dojít k jeho průrazu.
Tohle by snad tak hrozné být nemělo. Jednak je motor při dlabání zatížen jen velmi málo a jednak bývají ventilátory konstruovány s rovnými lopatkami, takže by měly do žeber motoru foukat bez ohledu na směr otáčení. Ale samozřejmě nelze obecně vyloučit motor - exot.

Hans
jardako

Příspěvek od jardako »

...
Naposledy upravil(a) jardako dne 17 bře 2021, 19:35, celkem upraveno 1 x.
Jenda_T

Příspěvek od Jenda_T »

@ivoch nevýhoda kupovat přes firmu je také ta, že pokud to koupí firma tak tam bývá zkrácená záruka - jen 1 rok, pravda, že u tak drahého stroje už ta suma je nemalá, např. u ruční frézky už to je něco jiného.
ivoch

Příspěvek od ivoch »

Jardako: Ale já se dřevovýrobou nechci živit. Už vidím finančák, kde budu plátcem DPH a koupím si věci do dílny. Pak nebudu mít žádný tržby a finančák to tak nechá? I kdybych nakrásně takhle koupil jen hoblovku, tak mě finančák vyhodí a doměří mi zpětně DPH. To by tak dělal každej. A navíc uzpůsobit dílnu pro podnikání, aby vyhovovala všem předpisům, kolaudace, je oříšek.
Gimuel

Příspěvek od Gimuel »

Štěpán píše: 09 úno 2021, 21:21 Ahoj pánové
Dovolím si přidat do poznatek o přídavné dlabačce k Hamer 41. Koupil jsem si ji po dvou letech kvůli úspoře místa. Celkem obstojně funguje, jen má příšerně odflaknuté horní upínací rameno. Je to na předělaní .
Doufal jsem že tam půjde dát excentrická upínka z formatovacího stolu, ale tyč má jiný průměr -trapas.
Ale hoblovka má v přívodní zásuvce přehazování fáze, takže si člověk na vrtání snadno přehodí otáčky a může
Vrtat standartními vrtáky.
A mají vlastní dlabací vrtáky , které dlabou neskutečně čistě a na obě strany. Takže když se ztupí,otočím otáčky a pak teprv brousim. https://photos.app.goo.gl/PM6ibZfne5nHPrcr9
Ukázka dlabů v odkazu
Ahoj Štěpán​
Díky za info Štěpáne. Dlaby krásné. Co to bude ? Nějaká zástěna nebo dvěře?

V katalogu Feldru jsem, myslím, viděl i excentrickou upínku pro dlabačku.

Zlehka jsem před časem pročítal manuál k A3 a o možném opačném chodu se tam nezmiňují. Je tam rovněž, jak píše Jenda, mžikově sepnout a zkontrolovat správný směr otáčení a případně to prohodit. Ale když ti to tak funguje, tak proč ne. Tyto stroje jsou snad dostatečně dimenzované.

K Lidlu: Já taky mám pár věcí z Lidlu a popravdě si je nemůžu vynachválit. Když člověk nečeká absolutní přesnost a nakupuje s rozumem, tak se to tam vyplatí. Každému je asi jasné, že pásovou a stolní pilu tam kvalitní nekoupí, ale aku vrtačku, vibrační brusku, bourací kladivo...na tom se toho tolik pokazit nedá, když člověk nenarazí na zmetek...
Jenda_T

Příspěvek od Jenda_T »

Tož konečně tu budu co platný :-)
psal jsem do firmy Rojek (ráno) dotaz jestli tomohu pustit obráceně, samozřejmě s ohledem na to, že nebudu nic rvát na do protahu a na nože a odpověď:

za stoje ROJEK mohu potvrdit, že je možné stroj provozovat na obrácené otáčky. Je potřeba zajistit zejména hlavičku dlabačky proti povolení a samozřejmě reverzaci provézt elektricky správně.

napsal mi to technik za dřevoobráběcí stroje. Samozřejmě zodpovědnost je ale na každém z nás, ani j nezodpovídám za to co mi napsal.
Hnedka volám mému dvornímu elektrikáři ať mi udělá vsuvku do zásuvky, ona existuje vidlice ve které se to dá prostě jen otočit ty dva kolíky, ale v tomto případě to chcu mít jako bazmek kterej vložím mezi vidlicu a zásuvku a jasně uvidím, že to je reverz.
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Ahoj
Tak debata se pěkně rozproudila , to se mi líbí:)
Jsou to ušatý vrtáky, oni neumí vrtat jen škrábat do strany. Zezačátku to byl nezvyk, člověk pořád jezdí sem tam a má pocit že to jde pomalu. Ale výsledek je supr čistý a čas nakonec asi stejný. Jen si zvyknout.

Skličidlo není vrtačkové ,ale takové strojní jako na závitořezech . Dotahuje se imbusem . Myslím že otáčení nemá žádný vliv.
Mě vůbec nenapadlo že by se něco mohlo rozbít, myslel jsem si že fazí si člověk standardně vybírá na kterou stranu chce aby motor běžel. (Jsem truhlář,ne elektrikář:))
Brzda funguje normálně, máme na tom takhle navrtano tak 15 hodin. Tak to asi budu dělat dál
Ahoj Štěpán​
Odpovědět