Rovnání dýhy

Vše co se týká intarzie.
Odpovědět
Mailoo
Příspěvky: 17
Registrován: 04 říj 2019, 07:58

Rovnání dýhy

Příspěvek od Mailoo »

Před nedávnem se mi dostaly do ruky staré, přeschlé dýhy, vyhrabané z půdy s pěknou "očkovou" kresbou. Asi olše. Byly ovšem silně zvlněné a slepené starou papírovou páskou.
Přehled_dýh.JPG
Přehled_dýh.JPG (152.88 KiB) Zobrazeno 5442 x
Detail_rovnané.JPG
Detail_rovnané.JPG (176.42 KiB) Zobrazeno 5442 x
Zkusil jsem následující metodu:
Na žehlící prkno jsem položil rozloženou utěrku, nasáklou vodou. Žehlící prkno bylo měkké a měl jsem dojem, že by dýha mohla prasknout, tak jsem utěrku podložil ještě prknem. Na utěrku jsem položil dýhu a utěrku přehnul přes dýhu, aby byla dýha zabalená z obou stran do mokré utěrky.
Potom jsem se tuhle sestavu jal žehlit z počátku velmi zlehka na nízkou teplotu. Puštění páry velmi pomůže k propaření celé dýhy. Pěkně změkne, papírová páska se dá krásně stáhnout, pokud je dost vlhká, tak bez trhání pásky.
Nakonec jsem mokrou dýhu sevřel mezi dvě desky a nechal lisovat asi dva dny. Po vyndání se znova trochu ohla, ale na menší plochy bude myslím v pohodě použitelná. Jako matrice se hodit zřejmě nebude, protože má hodně členitou kresbu a zůstává docela nepoddajná a jsou v ní praskliny.
After_01.JPG
After_01.JPG (153.79 KiB) Zobrazeno 5442 x
Přijde mi, že se postup osvědčil a postupně si takhle budu napařovat další. Máte někdo jiný zkušenosti s rovnáním tenkých dýh a s jakými výsledky?
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů