Zábradlí z dubu

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Zábradlí z dubu

Příspěvek od Hans »

Ahoj,

ne že bych byl na venkovní konstrukce machr, ale mně se to lepidlo moc nezdá. Příliš nevěřím, že to vydrží v místě plošnýho křížení dřeva, který bude oboje pracovat a dřív nebo později se to od sebe utrhne. Když už, tak něco trvale pružnýho, ale to není moc případ PU lepidla.

Domnívám se, že takováhle věc musí držet kromě lepidla hlavně i tvarovými zámky. Horní trámek s frézovanou drážkou, to už bylo zmíněno, ale místo domina svisle bych prohnal trámkem i plotovkou vodorovně kolík, zařízl do roviny a bude to trvalej spoj. Bude vidět, jasně, ale v tomhle případě to může myslím být i hezký.

A spodní konec plotovek bych sevřel mezi dvě prkna se šikmou hranou směrem od plotovek nahoře i dole, takže voda bude moct mezi plotovkami volně odtékat v mezerách a spodní hrany prken budou mít funkci okapničky. To sevření už ale nebude držet kolíčkama, těma se dá pojistit jen stranový pohyb planěk. Ale ono pokud se použije správný vrut, který je na venek dělaný, nemyslím si, že by bylo tak zle... Jo a ta boční prkna pravou stranou ven, aby se pokud možno netvořila mezi plotovkami a těmi prkny při vysychání mezera.

Takhle si dělám plot. Třeba budu za deset let litovat, uvidíme :-)

Ještě poznámka k dubu - ano, ten by eventuelně mohl černat, pokud vruty něco pustí. Taky se z něj mohou časem vymývat třísloviny a bude černat to, na co z něj bude kapat... to bych ještě zvážil, zda to musí být opravdu dub. Na druhou stranu, třísloviny jsou zároveň to, co dub chrání. A teď si vyberte :-) Ale ono když nikde nebude stát voda, tak dost vydrží i jehličnany...


Ať se daří

Hans
Bazik
Příspěvky: 95
Registrován: 24 bře 2017, 08:18

Re: Zábradlí z dubu

Příspěvek od Bazik »

ivoch píše: 01 čer 2020, 17:09 Mpis - hezky navrhnuté. ale jak píše Witt - dole se může držet voda a bude se tedy dovnitř natahovat a dřevo bude hnít. Proto bych je chtěl nechat dole volné (jak jsem vložil na obrázku) a nahoře tedy můžu zakolíkovat do horního madla. A ty svislé plotovky nalepit a případně přišroubovat ke 2 vodorovným hranolům - také dle obrázku. Toť můj laický názor.
Tak to jsem tě špatně pochopil, pokud to chceš dělat tak jako na obrázku výše, tedy svislé latě připevnit na dva vodorovné registry, tak určitě vrutem, tam lepidlo nedávej vůbec.
ivoch
Příspěvky: 196
Registrován: 20 srp 2018, 10:11

Re: Zábradlí z dubu

Příspěvek od ivoch »

Jvalik - To mě nenapadlo plotovky k tomu hranolu slepit a spojit pomocí kolíku... Dobrej nápad - i esteticky. Ale - ty kolíky jsou myslím bukové. Ale buk se na venek moc nehodí. Jinak ano, chci použít nerez Rapi-tec 2010 vruty. Dají se koupit i kalené :-) Jinak tmavnutí dubu neva. Zase něco vydrží. Jo a jak popisuješ to spodní zakončení plotovek - já měl v plánu je nechat jen tak volně, ale ty mluvíš o možném zakončení se šikminou. No o tom ještě pouvažuji...
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Zábradlí z dubu

Příspěvek od Hans »

Kolík může být i dubovej, jen si ho musíš udělat sám ;-) Ale v podstatě pokud to budeš dělat na vruty, tak bych to nekomplikoval a udělal to na vruty i nahoře. Lepidlo je pak už prakticky zbytečný patlání bez relevantního účinku.

Zakončení se šikminou - není to nezbytný. Já to tak dělám proto, že pro mě neni celkem problém si to nafrézovat, ale... myslím, že jsem to ještě nikde ani neviděl. Asi tak zle nebude.

Hans
ivoch
Příspěvky: 196
Registrován: 20 srp 2018, 10:11

Re: Zábradlí z dubu

Příspěvek od ivoch »

jvalik: Díky za rady. určitě mi to pomohlo. Dubový kolík bude asi problém, páč jak jsem psal, zatím nemám ještě soustruh. Ale jak píšeš - dám to asi na ty vruty. Když dám nerez, tak to zase (snad) nebude taková tragédie. Sice budou více vidět, než zlatý, ale vydrží déle.
jardako
Příspěvky: 349
Registrován: 08 dub 2020, 06:20

Re: Zábradlí z dubu

Příspěvek od jardako »

Je dle vás ideální natřít všechna ta prkýnka předem, nebo stačí natřít až nakonec hotové zábradlí?
ivoch
Příspěvky: 196
Registrován: 20 srp 2018, 10:11

Re: Zábradlí z dubu

Příspěvek od ivoch »

jardako: Já tam budu ještě něco i lepit, takže tím pádem některé části až potom. Ale kdybych vše k sobě jen spojoval vruty, tak jednoznačně předem. Nikdy nevíš, kam ti zateče voda.
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Zábradlí z dubu

Příspěvek od Hans »

Přesně tak, určitě předem. I při tom lepení - stačí vhodně zakrýt místa, kde přijde lepidlo.

Dělám to tak i když dělám třeba nábytek, pokud to jen trochu jde. Pokud se to natře až jako celek, potom jak dřevo pracuje, vznikne množství různých prasklinek nátěru mezi díly. Navíc - když lepidlo vyhřezne, snadno se setře z již hotové povrchovky. Zato když vyhřezne na neošetřený dřevo, tak i při okamžitým setření většinou změní savost povrchu a po nátěru, obzvláště s pigmentem (nebo i po moření) se ukáže jako flek. To ostatně souvisí i s problematikou broušení/ručního hoblování povrchu. Někdo brousí až hotovej výrobek a pak výhřezy lepidla na surový dřevo tolik nevadí, ale zas je otrava brousit kdesi v rožku... takže nejlíp obrousit/ohoblovat zvlášť, udělat povrchovku a pak už to mít jen jako stavebnici.

Hans
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 6 hostů