Začínám s výrobou skříněk

Vše co se týká truhlářského řemesla.
jardako
Příspěvky: 349
Registrován: 08 dub 2020, 06:20

Začínám s výrobou skříněk

Příspěvek od jardako »

Ahoj,

chystám se začít vyrábět skříňky z masivu (spárovka cink) pro náš dům, nikdy jsem to nedělal a tak mi odpusťte začátečnické dotazy:

1) bukové dřevo je o dost levnější než dubové ... je rozdíl jen ve vzhledu, nebo i v kvalitě? Je pro můj účel jedno, které použiju?
2) pro díly dlouhé přes 2 metry (případně 3 až 4) a široké 75-100cm ... stačí tloušťka 3cm nebo bych měl použít 4 cm? Jsou nutné svlaky?
3) jaká pila je dostatečná pro můj účel? (šikovnost a zkušenosti střední)
4) baví mne v podstatě všechny druhy činností, které budu potřebovat, kromě natírání ... jakou nejméně otravnou / pracnou variantu byste doporučili tak, aby nátěr byl dostatečně eko, vypadal pěkně, nevyžadoval moc úsilí a co nejméně vrstev?

Díky!
pinos
Příspěvky: 102
Registrován: 27 srp 2014, 08:11
Bydliště: Stolany (okr. Chrudim)

Re: Začínám s výrobou skříněk

Příspěvek od pinos »

Dobrý den.
Jak máte velkou dílnu a jaké vybavení?
Kolik jste toho vyrobil? Vždycky je lepší začít od těch nejjednodušších věcí, aby člověk vychytal základní postupy. Třeba obyčejný práh, nebo malou poličku. I to člověka potěší, když se to podaří.

Buk vs. dub - obojí je tvrdé dřevo, ale buk fakt vypadá jako lamino. Do interiéru asi nemusíte řešit trvanliovost, takže dle mě je to jedno, co se vám líbí, nebo co je levnější.
Díly 3-4 m - to budou nějaké vestavné věci?
Na korpusy skříní je dle mě ideál 18-24 mm. Poláci vyrábí i z 15 lamina :).
4cm je tak na kuchyňskou desku a i to je s velkou rezervou. Unesl byste to vůbec (nic ve zlém, buková deska 4 * 1 m o tloušťce 4 cm má přes sto kilo)?

Ptáte se na svlaky, takže si chcete spárovku sám vyrábět? Tak to máte: hoblovku, protahovačku, pilu formátovací, POŘÁDNÁ ztužidla (na 4 m spoň 10 ks), excentrickou brusku, lamelovací či horní frézu s patřičnými nástroji, atd. Vybvení jářku za 50 tis., když budete rok pečlivě sledovat bazary. A pak samozřejmě prostor. Větší garáž, aspoň.

Povrchovou úpravu taky bytostně nenávidím, přenechávám to často manželce :). Ale ošidit to nejde, to je pak polovičatý výsledek. Určitě jste v tomto směru padnul na správné stránky, postupů a výsledků je zde víc než dost, jen si vybrat :).

Ať se daří.
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Začínám s výrobou skříněk

Příspěvek od Hans »

Zdravím,

pán má asi na mysli spíše svlaky ve smyslu příčného zpevnění spárovky, aby se třeba neprohýbala nebo jinak nekroutila. Jinak jsem to pochopil tak, že počítá spíše s nákupem hotové spárovky, protože dělat si vlastnoručně cinkovanou spárovku je dost opruz. Já třeba na to sice mám kompletní vybavení, i na ty cinky, ale zrovna lepení spárovky žádná extra inspirativní práce není, takže třeba na kuchyni jsem koupil spárovky hotový. Má to svá rizika, člověk holt obdrží něco, co musí sem tam vyspravit, ale než se s tim dělat... To se vyplatí dílnám, co hrnou těch spárovek mračna a i tam je to na pováženou.

Pila - no, jak už říkal pinos, záleží na prostorech. A taky na chuti investovat. A taky na zkušenostech. Pokud není prostor, kde by stála formátka (což je mimochodem drahá věc), pak ponorku s lištou. To je jen o něco méně drahá věc, má-li řezat slušně. Pokud nejsou zkušenosti, možná by pro první výrobky bylo lepší objednat si spárovky již formátované na zadanou míru, neměl by být problém najít vhodnou firmu. Ono je to sice pocitově takové ošizené, přeci jen to hoblování a řezání člověk prožívá jaksi "na objem," ale ve výsledku ta opravdová stolařina tkví v detailech, ne v mohutných řezech. Doladit spoj, udělat pěkný hrany, ... Tam je prostor k hraní a zabere to daleko víc času než ty objemový věci.

Pokud nejsou zkušenosti speciálně se dřevem žádné velké, pak bych tedy volil ty přířezy na míru a spoje zprvu třeba kolíkové (nějaké cinky nemají u vestavných věcí moc význam, stejně nebudou vidět) a pak si třeba pořídit nějakou japonskou pilečku a vyhrát si třeba se šuplíkama - a třeba i s těma cinkama.

Povrchovka - připojuju se ke všeobecné nechuti. Proto to dělám tak, že koupim pikslu matnýho OSMO/PNZ a na tom víceméně není co zkazit. Snad jen dobře obrousit povrch a mezi prvním a druhým nátěrem nezapomenout strhnout chlupy. A brousit vždy jen ostrým šmirglem, což může znamenat třeba jednu placku na metr čtvereční. Atd. Je toho hodně a protože pán moc nerozvedl zkušenosti, nemá smysl to rozebírat nějak dál.

Hans
jardako
Příspěvky: 349
Registrován: 08 dub 2020, 06:20

Re: Začínám s výrobou skříněk

Příspěvek od jardako »

Dobré ráno,

díky za milé odpovědi. Ano, spárovku vyrábět nehodlám. Na první věci si ji nechám někde nařezat. Cílově bych ale asi rád měl vybavení tak, abych si jednotlivé díly mohl řezat sám. K tomu směřoval můj dotaz ohledně pily. Zatím mám jen mafl a přímočarou pilu. K tomu nic moc hobby stůl od Bosche. Prostoru je dost, velká garáž, kde se nevyskytují auta a také prostor před garáží. Tam rád pracuji, když je pěkně. Kdyby ta případná stolní pila byla na kolečkách, dala by se tam vyvézt.

Mám taky kombinovanou frézku (hranovou a vrchní), takže např. hrany si můžu zakulacovat sám. A někdy ujedu a koupím si nějakou pěknou hračku. Jak se teď chystám na skříňky, objednal jsem si Festool Domino XL. V Německu se dá koupit o dost levněji než tady.

Nejprve udělám nějakou cvičnou malou poličkovou skříňku do pracovny, ale pak se chystám na větší věci do obýváku. K tomu právě směřoval můj dotaz na tloušťku spárovek. První skříňka bude mít poličky 2m dlouhé. Před časem nám místní truhlář dělal poličky do takového výklenku, z dubu, jsou jen 1,5m dlouhé a jsou 4cm tlusté. Tak jsem předpokládal, aby se to neprohnulo třeba pod knížkama, je potřeba na tu délku větší tloušťka. Případně dát zespoda nějaké vyztužení?

Ano, ty svlaky jsem myslel tak, jak píše jvalik. Přečetl jsem si, že na větší plochy je dobré spárovku zpevnit, aby se nekroutila. Co myslíte? Ta první větší skříňka bude mít zhruba spodní a horní plochy 2m x 75cm, svislé strany 75cm x 1m a jednu svislou (veprostřed) 2m x 1m. Police pak budou 2m x 43cm a 2m x 30cm

pinos: Díky za radu ohledně delegování povrchové úpravy, ale manželka natírat odmítá :-) Takže to budu muset zvládnout sám.

Obecně budu vděčný za jakékoli rady, na co si dát pozor, na co nezapomenout, jaké nářadí je pro můj účel nejvhodnější, a tak ...

Přeji pěkný den!
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Začínám s výrobou skříněk

Příspěvek od Hans »

Zdravím,

ad garážová dílna - no tak tohle je přímo klasická situace. Amíci to běžně řeší takovouo tou jejich cabinet/hybrid saw. Spíš asi hybrid saw. U nás něco takovýho onehdy prodávalo IGM, prý měli nějaký problémy s kvalitou a stahovali to, snad mají teď něco jinýho... každopádně to je na takový domácí kutění celkem rozumná volba. Hlavně nebrat takový ty uskákaný hliníkovo-plastový vergly. A pokud by bylo třeba řezat dlouhý kusy, tak se může zase hodit ponorná pila s lištou (track saw). Nákup v pořadí dle potřeby - pro práci se spárovkou bude platnější asi ta ponorka. Na detailní vyřezávání různých cinků a zámků zase bude lepší ta stolní pila, ale s tim Dominem pochybuju, že se do toho budete pouštět. Domino je rychlý a přesný a na vestavnou skříň je to buřt, že tam nejsou cinky.

Kroucení desek - 18ka na popisovaný korpusy opravdu stačí, metrovej interval příčných desek to ztuží dostatečně. Ovšem dva metry dlouhá a nikde nepodepřená police, to je někdy výzva i pro tu 4 cm fošnu. To bych ještě zvážil a radši změnil návrh, aby byly podpěry.

Nepodcenit svěrky! Nikdy není dost svěrek. Ale zas než milion mizerných, tak radši půl milionu dobrých. Na tyhle korpusy budou dobrý, no, kupodivu... korpusový svěrky :-D ... se jmenujou. Protože se nebojíte do toho investovat, poohlédněte se po nějakých nepříliš čínských. Kdysi jsem zkusil od unimaxu a to se rozpadlo hned na první bedně. A i na lepení spárovek, kdyby náhodou, jsou ty korpusovky dobrý.

Tak ať se daří.


Hans
jardako
Příspěvky: 349
Registrován: 08 dub 2020, 06:20

Re: Začínám s výrobou skříněk

Příspěvek od jardako »

Dobré odpoledne, Hansi,

no, ona to není obyčejná garáž. Spíše taková megagaráž, rozměry má zhruba 10x5 metrů. Takže by se tam ledacos mohlo vejít. Nějaká krásná pila a také nějaký co nejpříjemnější stůl na práci s "obrobky", ideálně s kolečky nebo přenositelný. Co byste např. doporučili na přichycení kusů, kterým chci zakulatit hrany, vyvrtat do nich díry Dominem a podobně? Festool MFT/3 s těmi jejich úchytkami např. vypadá dost pěkně, ale je poněkud drahý a velké věci se na něj asi stejně nevejdou?

To kroucení mne trochu trápí. Nechal jsem si nařezat nějaké cvičné díly z bukové spárovky v Hornbachu a kroutí se to občas už na 30 centimetrech šířky.

Díky za typ na svěrky. Jsem teď ve fázi, kdy chci fakt pěkné nářadí, takže když poradíte nějaké kvalitní, rád do nich investuju.

Zdraví

Jarda
jardako
Příspěvky: 349
Registrován: 08 dub 2020, 06:20

Re: Začínám s výrobou skříněk

Příspěvek od jardako »

Kdybych teď koupil jen jednu pilu, je tato dobrá volba?

https://www.festool.cz/produkty/%C5%99e ... bq-plus-fs

A jaký stůl k ní?

Nebo byste i s ohledem na relativně dost prostoru doporučili něco jiného?

Díky!

Update: Koukám, že dříve k té pile prodávali modul, který z ní udělal stolní pilu (CMS-TS 75) ... ale celý ten systém už se neprodává :-( Od června bude Festool nabízet stolní pilu, co vám neuřízne prst :-) Ale drahé to bude jako pes. Takže ... když bych koupil jen tu samotnou TS-75, jaký stůl teda k ní? Díky.
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Začínám s výrobou skříněk

Příspěvek od Hans »

Zdravím Jardo,

dílnu o velikosti 5x10 metrů mám i já a vleze se mi tam bez potíží zhruba tohle: formátka se stolem 2,35 m, kombi hoblovka 40 cm, příruční hoblovečka 15 cm, malá pásovka, radiální pila, druhá stolní pila, strojní hoblík, železnej ponk a hoblice. Plus mi tam zavazí ještě pár dalších krámů a středem prostoru štos čtyřmetrových fošen smrku. A ještě tam parkuju auto :-D

Co chci říct je to, že pro takovej prostor není nutno dělat kompromisy a kupovat nějaké lehké pilky, co se montujou zespodu do nějakého stolu. To je tak na šuplíky, ale normální klacek se na tom moc dobře neuřízne.

Ta ponorka od Festoolu je fajn, přesně tuhle mám i s hromadou lišt, ale dnes už bych si koupil 55ku. Na drtivou většinu věcí je ta 75ka zbytečně veliká a když je třeba říznout něco nad hlavu, špatně se to vede jednou rukou, je to zkrátka už moc těžký. Formátku to stejně nenahradí, vždycky to bude kompromis. Účel ponorné pily je spíš na montážích nebo na extrémně dlouhých řezech, případně na osámování dlouhých fošen, ale na běžný dílenský řezání je to nepraktický. Většinu roku mi leží v krabici...

Do dílny 5x10 metrů už se opravdu vlezou dospělý stroje. A je to úplně jiná práce než s lehkýma udělátkama, byť třeba Festool nebo Maffel je mají na výborný úrovni. Pořád to jsou ale lehký věci do terénu. Těžká mašina je do dílny vždycky lepší.

Jak jsem pochopil, peníze zde nejsou nějakej velkej problém. Tak bych doporučil koupit nějakou tu formátku. Velikost dle plánovaných výrobků. Co se mě týče, stůl 2,35 m mi vždycky stačil, ale to je tím, že nedělám moc stavební stolařinu. Na nábytek úplně v pohodě.

Pokud jde o buk z Hrochbachu, no... je to holt buk a navíc kdoví za jakých podmínek to lepili. Buk se prostě rád kroutí.

Na chycení dílů pro dominování neni potřeba většinou nic jinýho než stůl, co má případně zarážky. Bývají to takový ty rastrový stoly, nechá se to zhotovit i horní frézkou. S trochou přesnosti se to může podařit i celkem přesný.

Kdybych se dnes zařizoval podruhé, asi bych zanechal velikášství a koupil rozumně malou, ale asi novou formátku. Třeba nějakýho Hammera, jakkoliv je to Číňan s rakouskym potiskem - ale s přijatelnou kontrolou kvality. A s Dominem se mi už skoro dnes zdá zbytečný mít v tom jako kombíka spodní frézku. No a k tomu kombi hoblovku se spirálou a nazdar hodiny. Provozně to možná není suprlevný, ale tady jde o radost z práce, no a na těch pár skříňkách na doma se to neprojeví.

No - a nebo pilu americkýho druhu. Fachshop teď prodává nějakou Lagunu. Formátka je sice na spoustu věcí lepší, ale tohle je zas kompaktnější a jak říkaj v teleshoppingu, hlavně se to vleze pod postel :-D Nebo se s tim nechá vyjet před dílnu, byť je to tady zbytečný.

Jó - ještě bych do úvah zahrnul nějakej základní odtah...

Hans
jardako
Příspěvky: 349
Registrován: 08 dub 2020, 06:20

Re: Začínám s výrobou skříněk

Příspěvek od jardako »

Díky, Hansi, moc mi Vaše rady pomáhají a udržují nadšení :-)

Začal jsem od zadání pro dvě skříňky do obýváku, asi ještě nejsem ready pro formátku, ale možná k ní časem dospěju, pokud mi nadšení vydrží. Kterou byste bral Vy osobně ... Hammer C3 winner Comfort? Nebo K4 Perform? Tušíte, kolik to může stát? Nechce se mi jim psát o nabídku.

Vyjíždění před dílnu je obecně fajn kvůli tomu, že nevzniká takový chlívek...

Inklinuju teda teď pro začátek k té TS-55 a časem třeba toho Hammera. Pro skříňky, kde nebude nikdy nic tlustšího než 4cm, by TS-55 mohla být fajn, co myslíte?

Stůl si teda možná zkusím vyrobit, frézku mám ...

J.
jbubik
Příspěvky: 158
Registrován: 22 dub 2020, 18:56

Re: Začínám s výrobou skříněk

Příspěvek od jbubik »

jardako píše: 28 dub 2020, 11:25 Začal jsem od zadání pro dvě skříňky do obýváku, asi ještě nejsem ready pro formátku, ale možná k ní časem dospěju, pokud mi nadšení vydrží. Kterou byste bral Vy osobně ... Hammer C3 winner Comfort? Nebo K4 Perform? Tušíte, kolik to může stát? Nechce se mi jim psát o nabídku.

Inklinuju teda teď pro začátek k té TS-55 a časem třeba toho Hammera. Pro skříňky, kde nebude nikdy nic tlustšího než 4cm, by TS-55 mohla být fajn, co myslíte?

Stůl si teda možná zkusím vyrobit, frézku mám ...

J.
Tedy já do toho nechci zas tak moc kecat, proti jvalikovi jsem pouhý amatér, ale nějak se nemohu zbavit dojmu, že do toho jdete způsobem, chci dělat s prkýnkama a mám neomezený budget. Jako když syn dostane od tatíka prachy na (nějaké) auto a zvažuje, zda terénní auto, Fabii nebo Octavii RS, aniž by přemýšlel, kam bude jezdit a co vozit (omlouvám se, jestli to tak není, ale "zvonku to tak vyzerá", jak říká starý vtip)

Třeba Vám pomůže moje historie - nejdříve asi před deseti lety TS55, kolejnice a stůj tehdy FST, který stál asi polovinu co stojí MFT dnes. Včetne forrichtungu na umístění pily jako spodní (už se asi 8 let nedělá, EU zakázala) a různých fíčur na uchycení, pravítek a podobně. Pak horní frézu, ta od jiné firmy. Pak pár brusek, Rotex, hoblík (se stojanem, také už se nedělá), pásovku, kmitačku, většinou od zelené firmy, protože to je funkční, přesné, spolehlivé, kompatibilní, jsou ochotní a i po 10 letech mají náhradní díly (ty jsem stejně nepotřeboval). A ruční nářadí - hodně ručního nářadí - svěrky, hoblíky, pily......stálo to hóóódně moc přes stovku.
Budete se divit, co se i s tímhle dá udělat. :lol: Ale je pravda, že musíte kupovat polotovary, spárovku si tím nevyrobíte

Po pár letech fréza na lodičky, letos jsem se sekl přes kapsu a koupil kolíkovačku a teprve nyní vyklidil starou nepoužívanou místnost a chci si koupit formátovačku a srovnávačku. Až když jsem se ujistil, že mne to bavit nepřestalo. Ono jen tohle vybavení - pokud nechcete čínský sběr nebo stroje použité tahat z Německa - atakuje třetí stovku tisíc

S tím Hammerem je to jako s autem - pila Basic se dá koupit za stovku, ale máte hliníkové viklací pravítko, pojezd 1300 mm, takže trochu k h....., polostůl, žádný výložník, krátké úhlové pravítko atd., to už je pak možná lepší ta Laguna se sledem, do ní jde třeba Incra. A když začnete přidávat smysluplné věci (a je jich dost), jste rázem na skoro dvojnásobku. Koupě Hammeru je pak o jednání s obchodním zástupcem, není (u nás) žádná veřejná pultová cena.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 5 hostů