Festool domino

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Odpovědět
Mildis
Příspěvky: 7
Registrován: 17 úno 2020, 13:14

Festool domino

Příspěvek od Mildis »

Zdravím všechny místní odborníky a zároveň prosím o pomoc při výběru .
Chci si koupit festool domino, ale nevím, které koupit.
Dělám především lamino a tam by bylo asi lepší df500, ale dělám i s masivem a tam by bylo lepší df700.
U lamina bych stejně asi používal domina tl. 8mm.
500 jsem si vyzkoušel u kámoše, ale 700 jsem v reálu neviděl.
Prosím tedy o vaše názory, která mašinka by byla pro mě lepší.
Díky za pomoc Mildis
mpis
Příspěvky: 58
Registrován: 07 úno 2017, 16:51

Re: Festool domino

Příspěvek od mpis »

Někdy před rokem jsem toto taky řešil a vzhledem k tomu, že dělám převážně z masívu, jsem volil velké domino. Malé domino má malou hloubku vrtání a ty malé průměry fréz jsou jen na titěrné věci. Pokud bych potřeboval na lamino, tak použiju 8 mm frézu a u masívu jsou potřebné ty větší průměry. Např. na postele je úžasná 14 mm fréza s ohledem na bezkonkurenční kovové svorníky od Festoolu.
Je fakt, že originální kolíky nebo tyče od Festoolu jsou odporně předražené, ale stačí si kolíky vyrobit sám a pak je používání domina finančně snesitelnější.
Ale ještě poznámka: na korpusy z lamina je určitě lepší používat klasické kolíky a kolíkovačku od Maffela - http://www.pk-mafell.cz/dvojity-kolikovaci-system/.
Mildis
Příspěvky: 7
Registrován: 17 úno 2020, 13:14

Re: Festool domino

Příspěvek od Mildis »

Děkuji za tvůj příspěvek, jen si mě utvrdil v mém rozhodnutí, vezmu velké domino.
klik
Příspěvky: 20
Registrován: 07 dub 2014, 06:50

Re: Festool domino

Příspěvek od klik »

zkusenost s velkym dominem, ale mel jsem pujcen i maffel ddf 40. musim rict, ze maffel je mnohem prcizneji vyroben, hloubky nastavujes uzivatelsky narozdil od domina a pokud by ti stacilo domino prumer 12mm, tak lze udelat ovalny otvor i maflem (nekolik zanoreni vedle sebe) - uz ma stejnou koncepci prace jako domino - staci jen ryska tuzkou. kdybych si mel vybrat, byla by volba dost tezka.
mihalo
Příspěvky: 74
Registrován: 30 kvě 2016, 20:10

Re: Festool domino

Příspěvek od mihalo »

Zpětně odpovím sice pozdě ale třeba to někomu
pomůže.
Domino pokud dělám jen velkoplosný materiál
a malé věci z masivu tak je lepší malé 500.
Pokud člověk dělá velké věci tak je potřeba i
to velké 700.
Já jsem koupil nejdřív velké a pak po 2letech
i to malé- jsou potřeba obě pokud člověk dělá
všechno -masiv ,deskovinu, jak malé tak velké
věci.
Jinak Maffel je konstrukčně tak na koliky a tudíž
tak opravdu na deskovinu. Pokud dělám jen
lamino tak je lepší Maffel.
klik
Příspěvky: 20
Registrován: 07 dub 2014, 06:50

Re: Festool domino

Příspěvek od klik »

U toho Malfla ddf40 se dá docela dobre udelat otvor na "domino" tím, že vrtneš jedním vrtákem trikrat vedle sebe, funguje celkem dobre, diky tomu, že jen vrta a zanořuje, tak nema tendence cestovat do boku, jako nekdy domino, kdyz narazis treba na suk. Zanoreni, je tedy oproti dominu 700 "jen" 4cm, oproti 500 je to trochu lepsi. Jinak moje 700 domino vrta o temer 2mm hloubeji nez jsou zarazky na stupnici a servis mi rekl, ze to seridit ani u nich nejde, ze stupnice je jen orientacni, coz treba pokud potrebujes vrtnout i deskovinu 18mm, je docela problem, resim to podlozkou, ale u masiny za 30 tisic to docela nasere.
mihalo
Příspěvky: 74
Registrován: 30 kvě 2016, 20:10

Re: Festool domino

Příspěvek od mihalo »

Tak používat Maffel na domino je zdlouhavá blbost. Nemluvě tím jak vrtá druhou a třetí díru vedle už jedné tj. část vrtáku jde do dreva a část v díře tak to není vubec dobrý na ložiska usazeni vrtáku mašiny.
700 domino na lamino? Tloušťky 18mm?
Tak to nechápu taky na to je lepší 500.
Že vrtá hlouběji každá by měla vrtat hlouběji o 1mm
Tj. Na 5cm domino je vůle 2mm (na každé straně dlabu 1mm) - musí tam být vůle
i v klasických spojení čep a rozpor musí být vůle.(na lepidlo)
Mám 700 2roky a 500 1rok a do stran mi nikdy neujela. A to už nadominovaly dohromady tak 2500ks domin.
To bude asi problém jinde. Třeba tupej vrták. Já už měnil 8mm a 10mm za novou nevrtalo to tak dobře.
klik
Příspěvky: 20
Registrován: 07 dub 2014, 06:50

Re: Festool domino

Příspěvek od klik »

puzivam domino na preklizku, sparovku a hranoly - optimalni by bylo mit 500 i 700, respektive kdyby mela 500 vetsi ponor a 12 vrtak, tak bych mel 500, takhle je to o kompromisu - ted pouzivam na oboje 700, ergonomicky mi 700 i vic vyhovuje, pouzivam tedy jen vrtaky 8mm a 14mm, mensi jsem zatim nepotreboval. Ujeti - uz se mi stalo asi 4x - typicky vrtani do cela smrkove sparovky (posledni dobou mnohem nizzsi kvalita u temer vsech dodavatelu), kdy to uvnitr trefi suk, samozrejme to neni , že by to ujelo o pul centaku, ale treba 2mm. ten milimetr na lepidlo me nenapadnul - pouzivam domina jen v tycich, ty si rezu o ty 2mm mensi.
Jeste dotaz k vrtakum - da se brousit, pripadne u koho, nebo kupujete novy? Jinak 8,12 mam original festool a 14 cmt, kvalita dlabu stejna jako original, zivotnost zatim neposoudim, ani u jednoho, nejsou v kazdodennim zaprahu.
Maffel se mi libil kvuli nastavovani hloubky po mm, ne skoky jako u domina, ergonomie vyborna a deskovy material bych rekl, ze lepsi jak domino - na tech kolickach se to ani nehne, plus je prislusenstvi na vrtani 5mm der na zavesy a policove podpery. Tazatel uvadel hlavne lamino a desky, tam si myslim ze je mafell vyborny a v pripade nouze lze udelat i ten dlab vrtakem, kdyz treba delas tri stoly rocne, tak to lozisko ani nepozna. Jinak korpus z preklizky na kolicky z maffla a domina - oboje 8mm - lepsi tuhost korpusu na kolicky, nevyhoda je nutna presnost vrtani - neni tam zadna vule jako u domina a tak zadne zarovnani dilcu nehrozi, maffel tedy nabizi i vrtaky o 0,1mm vetsi, ale ty jsem nezkousel a neresily by stejne moznost posunu dilcu jako u domina.
700 hodnotim stale jako fajn vec - vetsi cepy i svorniky, cena domin neni nejmensi, ale daji se delat svoje. Souhlas, ze super by bylo mit i mensi domino na desky, ale kdybych chtel kupovat jen to mensi a hlavni uziti by bylo lamino, tak bych asi sahnul po mafflu. Jeste podotknu, ze nejsem fanda zadne znacky, u naradi beru jen funkcnost v nejake rozumne relaci k cene.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 6 hostů