Hoblik na final

Hoblíky a vlaštovky - věčné a vděčné téma...
Ponty
Příspěvky: 127
Registrován: 26 pro 2016, 14:19
Bydliště: Cheznovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Hoblik na final

Příspěvek od Ponty »

Já na kamenech nebrousim, kromě finálního obtažení na břidlici. Jinak brousím na skleněné desce s použitím papíru pod vodu 1000, 2000, 5000. S Kameliovým olejem.
Člověk může bejt blbej, ale musí si umět poradit.
Hans
Příspěvky: 961
Registrován: 30 dub 2013, 16:12

Re: Hoblik na final

Příspěvek od Hans »

Rychloběžnou bruskou jsem měl na mysli klasickou brusku s kotoučem na sucho. Když se budeš hlídat, ubírat opatrně a často namáčet, tak bys to mohl zvládnout i na ní. A ta stojí pár šupek... ovšem bude kolem sebe dělat černotu. Což není ideální.

No a nebo se vyprdni na Tormeka a kup nějakou napodobeninu, třeba ta od JETu by nemusela být špatná. Takový ty úplně levný jsou celoplasťáky a od toho radši pryč - i Tormek je v podstatě jen pozohýbanej plech, žádná superpevná konstrukce to není. Tak už bych na materiálu dál neslevoval.

Pásovou brusku Festool bych asi pro tento účel nekupoval. Vlastně bych ji nekupoval pro žádnej účel :-D Petr tu před lety o ní psal, že furt musí seřizovat tracking a že daleko lepší je Makita. Nemám důvod mu nevěřit. Další důvod proč bych to nekupoval je celková nevhodnost, pochybuju že na to seženeš brusný pásy takovýho typu, aby byly vhodný na kov. Jasně, pásy na dřevo tak nějak ten kov taky ubobrujou, ale rozhodně není šmirgl jako šmirgl A konečně třetí důvod proč to nedělat - byl bych velmi ostražitej v používání jakýhokoliv stroje pro dřevo i kov zároveň. Ten kovovej prach z broušení zaleze úplně všude a pak Ti bude svinit dřevo. Vzpomeneš si na to hlavně třeba u dubu nebo ořechu, kde ty kovový piliny reagujou s taninem ve dřevě a černá to. Jo a vlastně ještě čtvrtej důvod - stroj uzpůsobenej pro obrábění dřeva je jinak řešenej než stroj na kov. Zatímco bruska na kov počítá s brusným prachem a adekvátně si brání jeho průnik do motoru a převodů, bruska na dřevo to tak bedlivě neřeší. Viděl bych asi tyto následky: prach zaleze do motoru, kde může dělat na vinutí a na komutátoru vodivý cestičky, což vede ke zvýšení spotřeby a tepelnýmu namáhání vinutí, což ho dřív nebo později nejspíš odpraví, protože se nataví izolace a šlusne to. Buď vinutí nebo elektronika, to je celkem jedno. Pak to taky může zalézt do převodů, kde to bude opotřebovávat součásti. Atd.

Jinak jsi mě s tou bruskou trochu překvapil - myslel jsem, že se vydáváš cestou hoblování povrchů, ne jejich broušení. Tak na co brusku?

Jinak těžko radit - tady většina lidí žádný workshopy nemá a adekvátně tomu je vybavena. Pokud máš velkej brusnej/ostřicí provoz, chce to holt odpovídající vybavení. Nevyplatilo by se spíš ty lidi na workshopu naučit ostřit? Každej může mít svůj brousek a vodicí přípravek... asi rok zpátky jsem se tím dost zabýval a zjistil jsem, že úplně základní sada Stanley za tři stovky, která obsahuje dvoustrannej brousek, vodicí přípravek a olej, dokáže spolu s koženým obtahem a pastou vytvořit vynikající ostří. Opravdu - koukal jsem na to i pod mikroskopem, nahobloval s tím metry čtvereční podlahy i proti vláknu... z ostření se dělá větší alchymie než to je.

Hans
chavo
Příspěvky: 65
Registrován: 10 pro 2013, 15:34

Re: Hoblik na final

Příspěvek od chavo »

Bruseniu povrchu sa vyhnut chcem co najviac samozrejme. Len som myslel ze by som vedel pouzit tu brusku na drevo. Inak zaujimava myslienka ze by si ludia brusili nasrtoje sami... Akurat ze vacsina tych nastrojov ma oble ostrie. Teslice, dlata... Ale myslim ze som si to brusenie uz doriesil. Oble dlata som doteraz brusil na karbobruske so suchym zipsom. Potom filcovy kotuc a nakoniec handrovy. Problem je v tych unasacoch na suchy zips. Su moc makke a robia oble ostrie. Dam sustruznikovi spravit unasac z hliniku a nan budem davat brusne papiere. Je to najlacnejsie riesenie a celkom funguje. A na rovne dlata a hobliky skusim tie vodne smyrgle. Celkom sa na to tesim.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů