Jde o to, že brusných papírů se na trhu vyskytuje velké množství a ne všechny jsou stejně dobré. Pokud jste tedy objevili nějakou dobrou značku, sem s tím.
Pokud jde o mě, oddělil bych ruční broušení a elektrické brusky. Používám hodně excentrickou brusku na větší plochy a dřív jsem měl oranžový B&D, když odešla, koupil jsem Festool. A protože Festool má jiné polohy otvorů pro odsávání, kupuju i jejich kotoučky. Jsou o pár korun dražší než co jsem kupoval dřív, brousí velmi dobře a výdrž oproti těm, co jsem kupoval předtím - subjektivně přibližně stejná.
Ruční broušení - hodně záleží na kvalitě podkladu a pojiva, které drží brusná zrna pohromadě. Jednou jsem koupil balíček papírů v Lidlu (byly zabalené a byl to doslova nákup zajíce v pytli) a tam byl brusný materiál přilepený snad cukrovou vodou nebo něčím podobným. Dva, tři tahy po materiálu a máte v ruce holý papír. Rovnou jsem to vyhodil

V našem regionu je ve většině obchodů s nářadím dostupná značka Klingspor - to mi připadá jako celkem průměr, brousí to docela obstojně, ale nevydrží bůhvíjak dlouho.
Používám různé hranolky, s upínáním i bez, někdy to jen omotám okolo odřezku, nebo přilepím oboustrankou. Ale když brousím nějakou řezbu nebo složitější křivku, pak musím vzít papír do ruky a všelijak ho podle potřeby překládat, ohýbat a kroutit. A to už hodně záleží na tom, jak dobře jsou zrna spojena s podkladem, jinak skončím s tím, že mám na stole hrst písku a nic obroušeno.
Při nějakém náhodném nákupu jsem koupil papíry, které se chovají velmi dobře, jen už nevím, kde jsem je koupil

A ještě jednu dobrou značku přihodím - SIA. Nechal jsem si loni poslat pár kousků na vyzkoušení, když jsem objednával kotoučky do excentr. brusky. Vypadají úplně jako ten Smirdex, i barvami - brusná strana je hnědá, zadní je žlutá - kdoví, možná mají výrobci něco společné. Každopádně i tohle brousí velmi dobře.