Šelaková politůra
- Martin
-
Re: Šelaková politůra
Krásný velkoformát, Linhof se může jít zahrabat. Budeš s tím fotit? Byla by škoda to mít jen jako dekoračku, takové věci musí žít...
-
použil sem rubínMartin píše:Tleskám!Ještě informaci,jakou barvu šelaku jste použili?
-
Nó, asi to zůstane jen na okrasu, na focení mám jiný, do tohodle nemám stejně kazetu.krokus píše:Krásný velkoformát, Linhof se může jít zahrabat. Budeš s tím fotit? Byla by škoda to mít jen jako dekoračku, takové věci musí žít...
-
Ahoj všem,
jsem tu nový a sem rád že jsem našel konečně něco ohledně prácer se šelakem. Já jsem se ho učil u kytyráře Ondry Holoubka a mužu říct že jsem za to rád a jako práce se šelakem patří mezi moje nejoblíbenejší. s toho co jsem tu čet U Zdenka tak to mě moc překvapilo že před nanášením používá sádlo a pak ho vybrousí. To já nedělám já to vybrousím několikrát navlhčím a zas vybrousím a jako první vrstvu nanáším uplně řídký šelak aby se mi plocha zatáhla. Po zaschnutí nanáším další šelak už mím naředěný abych měl nějaku vrstvu na broušení s pomocí olejem. Když to mám vybroušený tak na nějaký propadlinky použiju pemzu, Tu pak vytřu hrdrem a zas nanáším šelak. tak to opakuju několikrát. Nechám to třeby dva dny schnou a pak vybrousím a když se mi to zdá být dobrý tak už jen dělám konečnou vrstvu do lesku pomocí hodně řídkého šelaku a nebo jen už kapkou lihu.
jsem tu nový a sem rád že jsem našel konečně něco ohledně prácer se šelakem. Já jsem se ho učil u kytyráře Ondry Holoubka a mužu říct že jsem za to rád a jako práce se šelakem patří mezi moje nejoblíbenejší. s toho co jsem tu čet U Zdenka tak to mě moc překvapilo že před nanášením používá sádlo a pak ho vybrousí. To já nedělám já to vybrousím několikrát navlhčím a zas vybrousím a jako první vrstvu nanáším uplně řídký šelak aby se mi plocha zatáhla. Po zaschnutí nanáším další šelak už mím naředěný abych měl nějaku vrstvu na broušení s pomocí olejem. Když to mám vybroušený tak na nějaký propadlinky použiju pemzu, Tu pak vytřu hrdrem a zas nanáším šelak. tak to opakuju několikrát. Nechám to třeby dva dny schnou a pak vybrousím a když se mi to zdá být dobrý tak už jen dělám konečnou vrstvu do lesku pomocí hodně řídkého šelaku a nebo jen už kapkou lihu.
-
Ahoj, bylo by možné zdělit nějaký kontakt na Zdeňka. Potřeboval bych akutně pomoct s šelakovou politurou!!! Mnohokrát děkuji za info. Pavelzdenek píše:Ahoj. Jsem tu nový,jmenuji se Zdeněk a mám docela dost zkušeností s používáním šelaku.Pokud bude zájem,mohu sem dát úplný a přesný popis šelakování s vlastním postupem. Šelakovou politůru jsem se naučil u posledního soukromníka v Hradci Králové v osumdesátých létech a používám jí na intarzie a hudební nástroje. Ahoj.
-
s toho co jsem tu čet U Zdenka tak to mě moc překvapilo že před nanášením používá sádlo a pak ho vybrousí. To já nedělám já to vybrousím několikrát navlhčím a zas vybrousím a jako první vrstvu nanáším uplně řídký šelak aby se mi plocha zatáhla.
To je velice jednoduché - to sádlo totiž pomáhá zvýraznit barvu a kresbu dřeva! Po zabroušení jsou na něm póry plněny právě tou mletou pemzou. Já jsem si našel starou knihu "Restaurování starožitného nábytku", kterou kdysi za totality vydalo družstvo: Sdružení uměleckých řemesel a tam je návod na politůru asi tak na 8 stran strojopisu. A podle tohoto návodu jsem se jí učil na hlavičkách svých dřevěných dýmek!
To je velice jednoduché - to sádlo totiž pomáhá zvýraznit barvu a kresbu dřeva! Po zabroušení jsou na něm póry plněny právě tou mletou pemzou. Já jsem si našel starou knihu "Restaurování starožitného nábytku", kterou kdysi za totality vydalo družstvo: Sdružení uměleckých řemesel a tam je návod na politůru asi tak na 8 stran strojopisu. A podle tohoto návodu jsem se jí učil na hlavičkách svých dřevěných dýmek!
-
Ahoj Zdenku, jsem tu čerstvě zaregistrovaný člen a rád bych se seznámil s problematikou politůr a šelaku obvzlašť. Nejsem moc zastáncem dopisování, radši bych se přiučil něco v praxi a potom případně doplňoval písemně nějaké detaily. Jsem z Jičína, tak pokud nejsi někde z ruky a budeš ochoten pomoci a poradit, tak budu moc rád. V jednom svém příspěvku uvádíš, že jsi se naučil umění šelaku v HK. Nebyl to pan Bohumil Joo? Děkuji, Pepa
-
Ahoj všichni přátelé dřeva.Po dvou letech absence,kdy se mi převrátil celý život a život mé rodiny jsem opět tady.Bohužel zatím ještě namůžu moc pracovat a tak spíš jenom radou a zkušenostmi,kterých mám za asi čtyřicet let práce celkem dost.Šelak jsem se naučil u pana Oty Koníře,což byl docela pojem v kusovém nábytku v šedesátých a sedmdesátých letech.Sádlo se přea šelakem dává proto,aby se zvýraznila textura,aby se líp ukotvila pemza a prach a taky,aby dřevo tolik nepříjmalo vodu,která je obsažena v politůře a tudíš nechlupatělo.Kdo skusil ví o čem píšu. Zatím ahoj Zdeněk
-
Pane Zdeňku, jsem z Brna. Potřebuji upravit šelakem starý, poškozený ořechový nábytek. Chci se zeptat, jestli by jste se ujal opravy, nebo alespoň ukázal, jak se to správně dělá. Přijeli bychom k Vám na poradu. Děkuji za odpověď. mail: [email protected].