Tim píše:Ahojky ve spolek,
wewerčo koukal jsem na tvůj blog máš tam taky pěkný prkýnko s těma pruhama,ale prkýnka po letech jak máš tak mají málo otevřený pory a špatně sajou olej ,zkus udělat prkýnko s pracovní plochou řezanou kolmo na léta a uvidíš ,že to bude lepší i u dubu .
tim
Diky za shlednuti
Mati od te doby mela to prkynko jen na jednom grilovani, jinak lezi na vystave v kuchyni. Zrejme aby se mu neco nestalo...
Princip end-grain prkynka znam, ale u me spis problem technicky. Mam nekdy problem srovnat prkna do praveho uhlu (hoblovka ma trosku podivne a skoro nenastavitelne pravitko). Pri lepeni mi to vetsinou nejak ujede nebo se zhrouti. Z toho duvodu delam radsi prkynka jen o "jednom rezu" - na bezne pouziti mi staci. Ale ted jsi me navnadil a budu muset zkusit taky jedno end grain. Ty tvoje vypadaji opravdu krasne.
Pro pobaveni:
Ted jsem delala jedno prkenko na vanoce a slepeni dopadlo trosku "do vanicky". Tak jsem to zkusila srovnat hoblikem. S hobliky zacinam a mam pouze hladik. Vytrhala jsem si nejaka vlakna, protoze pracuju s okrajovymi prkny (tangencialni rez) a kazdy pruh dreva ma vlakna na jinou stranu. Pripadne mozna spravnejsi duvod bude ze s hoblikem neumim a navic pouzivam nespravny typ hobliku
Nakonec to trosku srovnala protahovacka, ale uprostred zustal 0,5 mm dolicek - rukou to je citit, pohledem ne. Vytrhana vlakna ale na prvni pohled moc videt nejsou a jsou jen na okrajich na par mistech. Tak mi to snad Jezisek nevycte
Prikladam foto dneska dobrouseneho prkynka.
Je to kombinace buku a dva prouzky jsou orech. Je fakt, ze tady skoro zadny kontrast nemam oproti tomu tvemu javoru a americkemu orechu, jak pise JanB.
JanB píše:
já jsem se opakovaně dočetl, že dub není na prkénka vhodný
Nepouzivam to prkenko na syrove maso kvuli vetsim porum. Ale hotove uzene urcite prezije
JanB píše:
Podařilo se mi ještě teď přesvědčit sám sebe, abych zašel do dílny a prkénko obroušené 80kou jsem přejel ještě 120kou a 180kou a zkusil na ně nalít ten olej z IKEA.
Ted jsem trosku browsila a internet mi napovedel, ze amiky pouzivany mineralni olej je u nas E905a a ten je jako prisada do jidla u nas zakazany. Na webu jsou u nej vsude osklive krizky a varovani, ale to se IMO tyka jen konzumace v potravinach - pro pouziti na prkynka bych se ho ale vubec nebala. Ma projimave ucinky a je u nas znam pod nazvy bily olej nebo tekuty parafin. Ikeacky olej podle pdfka na jejich webu tam ma bily mineralni olej coz by podle vseho melo byt ono.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_oil (sekce o food preparation)
Asi taky zkusim olej z Ikea nebo projdu nejake lekarny/drogerie, jestli neco nemaji.