Vhodné dny pro kácení dřeva
- Martin
Re: Vhodné dny pro kácení dřeva
Vhodné dny pro kácení dřeva - zima 2012
10.1. - 19.1.2011 - nejideálnější den je kořenový: 14.-16.1.
Lunární kalendář používáme z publikace Výsevní dny - M. a M. Thunovi.
Nezapomínáme pak stromky také sázet : )
Přejeme vám hodně zdraví, štěstí a lásky v novém roce... Jan a Zuzana
10.1. - 19.1.2011 - nejideálnější den je kořenový: 14.-16.1.
Lunární kalendář používáme z publikace Výsevní dny - M. a M. Thunovi.
Nezapomínáme pak stromky také sázet : )
Přejeme vám hodně zdraví, štěstí a lásky v novém roce... Jan a Zuzana
-
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Vhodné dny pro kácení dřeva - zima 2012
29.11.- 12.12. - nejlepší dny 7.(pá) - 10. (po)
-
Dobrý den,Jan píše:Vhodné dny pro kácení dřeva - zima 2012
moc děkuji za tip . Právě řeším termín pro kácení stromů na dřevostavbu s rámovou konstrukcí a chtěl bych ho uskutečnit v termínu 10. - 12. prosince. Původně jsme chtěli kácet včera a dnes (12. a 13. listopadu), ale nakonec jsem se z organizačních důvodů rozhodl termín posunout. Vycházel jsem z doporučení E. Thomy, který doporučuje kácet ve dnech, kdy je měsíc nejvíce v sestupující fázi. A proto bych se chtěl zeptat, proč doporučujete nejlepší dny na 7. - 10. prosince. Hrají tam roli znamení zvěrokruhu?
A ještě jeden dotaz. Jak dlouho může takto natěžené dřevo ležet v kulatině, aniž by bylo nařezáno na jednotlivé trámy, fošny a prkna? Předem děkuji za odpověď.
Zdravím
Filip Koky
-
- Kontaktovat uživatele:
Nejlépe mrknout po netu,na ty dny kácení,stím moc lidí nebude mít zkušenosti-myslím tím přesně kácení na den,ale určitě to má vliv.Nevím jak dlouho vydrží kulatina v kůře v zimních měsících,aby se nezapařila.Kdybysi stromy odkornil,pak by asi nebyl problém,ale to je makačka.
-
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den Filipe,
dny 7-10.12. jsou dny zemského znamení (panna - kořenové dny) - tudíž energie je nejvíce stažena do kořenů stromu. Proto je tato doba nejvodnější na kácení, v kmeni nebude tolik mízy. Toto je pozorování paní Thunové a pan Thoma to také doporučuje. Navíc je to období sestupného i ubývajícího měsíce, takže opravdu výhodné ke kácení - energie by měla být co nejvíce stažena dolů.
Občas nestíhám rozřezat kulatinu a skoro i po roce je dřevo ještě použitelné - záleží na typu dřeva. U smrku by to neměl být rok problém. Podle jakéhosi lesnického zákona se kulatina musí do nějakého termínu, pokud je ponechána v lese, odkornit.
dny 7-10.12. jsou dny zemského znamení (panna - kořenové dny) - tudíž energie je nejvíce stažena do kořenů stromu. Proto je tato doba nejvodnější na kácení, v kmeni nebude tolik mízy. Toto je pozorování paní Thunové a pan Thoma to také doporučuje. Navíc je to období sestupného i ubývajícího měsíce, takže opravdu výhodné ke kácení - energie by měla být co nejvíce stažena dolů.
Občas nestíhám rozřezat kulatinu a skoro i po roce je dřevo ještě použitelné - záleží na typu dřeva. U smrku by to neměl být rok problém. Podle jakéhosi lesnického zákona se kulatina musí do nějakého termínu, pokud je ponechána v lese, odkornit.
-
No když necháš smrk rok v kulatině, tak je pak dobrej akorát do kotle, to by měl truhlář vědět. Dřevo ze zimní těžby je potřeba pořezat a proložit dokud se venku neudělá tepleji, nejlépe do března, maximálně do konce dubna, záleží jak zrovna teplé měsíce budou.
http://www.truhlarime.cz/ web zaměřený na ukázky truhlářských postupů, výrobků naší dílny, vysvětlení použití různých druhů nářadí, nabídky truhlářských kurzů a mnoho dalšího
-
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Uf, ještě že nejsem truhlář . U smrku mám zkušenosti jen s trámy a to se zdá být i po roce v pohodě.
-
Zdravím,
začíná mrznout, tak by mě zajímalo, kdy budou vhodné dny pro kácení. Jak už jsem psal, na jaře jsem zachránil višeň před pokácením v plné míze, teď už mě zase honí, abych dlouho nezdržoval.
Vítek
začíná mrznout, tak by mě zajímalo, kdy budou vhodné dny pro kácení. Jak už jsem psal, na jaře jsem zachránil višeň před pokácením v plné míze, teď už mě zase honí, abych dlouho nezdržoval.
Vítek