Pasta vzniklá třením + další informace od Henka
Napsal: 15 říj 2011, 14:31
Nedávno nás svou návštěvou poctil odborník na přírodní brusné kameny Henk Bos z Holandska.
Objíždí se svou chotí celou Evropu a dává dohromady sbírku a informace o výrobcích, původu a kvalitě všech evropských přírodních brusných kamenů. Jeho sbírka je již značná a každému kameni se do detailu věnuje. Má rozpracovanou knihu s názornými ukázkami, bohužel zatím v Holandštině.
Návštěva to byla velmi příjemná a přínosná. Vysvětlil nám, že při srovnávání nebo oživení kamenů diamantem nebo smirkem dochází prakticky k otupení vrcholu krystalů kamene. Proto je vhodnější (po fázi srovnání) používat na oživení stejný kámen, který vrcholy krystalů neotupí, ale dokáže je z pojiva kamene celé vydrolit. Tím vzniká pasta na povrchu kamene, která líp brousí a zároveň oživuje.
V podstatě dvěma navlhčenými stejnými kameny třeme o sebe (např. Rozsutec o Rozsutec). Kvůli velkému odporu je vhodnější použít menší kámen (i s finančních důvodů). Nejlehčeji pastu vytvoříte na břidlici.
Dále nám prozradil, že doopravdy nabroušené ostří ne nepozná tak, že si oholíte na ruce chlupy, ale že držící chlup v ruce přeříznete a zvuk řezu slyšíte . Pokud máte spoustu času a trpělivosti, můžete to vyzkoušet, zvukové záznamy můžete umístit k nám na diskusi .
Dále nám sdělil, že perfektně nabroušené ostří se nevyznačuje tím, že je lesklé, ale naopak že je matné – jako byste pronikli strukturou oceli.
Henk nám řekl svůj názor, že bublina kolem japonských kamenů, až na pár výjimek je zbytečná. V Evropě máme podle něj brusné kameny vynikajících vlastností, které jsou s japonskými srovnatelné. Pochválil nám břidlici i Rozsutec, které nabízíme.
Těšíme se, až jeho kniha bude alespoň v angličtině...
Objíždí se svou chotí celou Evropu a dává dohromady sbírku a informace o výrobcích, původu a kvalitě všech evropských přírodních brusných kamenů. Jeho sbírka je již značná a každému kameni se do detailu věnuje. Má rozpracovanou knihu s názornými ukázkami, bohužel zatím v Holandštině.
Návštěva to byla velmi příjemná a přínosná. Vysvětlil nám, že při srovnávání nebo oživení kamenů diamantem nebo smirkem dochází prakticky k otupení vrcholu krystalů kamene. Proto je vhodnější (po fázi srovnání) používat na oživení stejný kámen, který vrcholy krystalů neotupí, ale dokáže je z pojiva kamene celé vydrolit. Tím vzniká pasta na povrchu kamene, která líp brousí a zároveň oživuje.
V podstatě dvěma navlhčenými stejnými kameny třeme o sebe (např. Rozsutec o Rozsutec). Kvůli velkému odporu je vhodnější použít menší kámen (i s finančních důvodů). Nejlehčeji pastu vytvoříte na břidlici.
Dále nám prozradil, že doopravdy nabroušené ostří ne nepozná tak, že si oholíte na ruce chlupy, ale že držící chlup v ruce přeříznete a zvuk řezu slyšíte . Pokud máte spoustu času a trpělivosti, můžete to vyzkoušet, zvukové záznamy můžete umístit k nám na diskusi .
Dále nám sdělil, že perfektně nabroušené ostří se nevyznačuje tím, že je lesklé, ale naopak že je matné – jako byste pronikli strukturou oceli.
Henk nám řekl svůj názor, že bublina kolem japonských kamenů, až na pár výjimek je zbytečná. V Evropě máme podle něj brusné kameny vynikajících vlastností, které jsou s japonskými srovnatelné. Pochválil nám břidlici i Rozsutec, které nabízíme.
Těšíme se, až jeho kniha bude alespoň v angličtině...