Pasta vzniklá třením + další informace od Henka

Informace o brusných kamenech a broušení.
Odpovědět
Jan
Administrátor
Příspěvky: 101
Registrován: 13 bře 2009, 17:03
Bydliště: Merboltice
Kontaktovat uživatele:

Pasta vzniklá třením + další informace od Henka

Příspěvek od Jan »

Nedávno nás svou návštěvou poctil odborník na přírodní brusné kameny Henk Bos z Holandska.
Objíždí se svou chotí celou Evropu a dává dohromady sbírku a informace o výrobcích, původu a kvalitě všech evropských přírodních brusných kamenů. Jeho sbírka je již značná a každému kameni se do detailu věnuje. Má rozpracovanou knihu s názornými ukázkami, bohužel zatím v Holandštině.

Návštěva to byla velmi příjemná a přínosná. Vysvětlil nám, že při srovnávání nebo oživení kamenů diamantem nebo smirkem dochází prakticky k otupení vrcholu krystalů kamene. Proto je vhodnější (po fázi srovnání) používat na oživení stejný kámen, který vrcholy krystalů neotupí, ale dokáže je z pojiva kamene celé vydrolit. Tím vzniká pasta na povrchu kamene, která líp brousí a zároveň oživuje.
V podstatě dvěma navlhčenými stejnými kameny třeme o sebe (např. Rozsutec o Rozsutec). Kvůli velkému odporu je vhodnější použít menší kámen (i s finančních důvodů). Nejlehčeji pastu vytvoříte na břidlici.
Tato kuchyňská houbička se mi osvědčila jako skvělá podložka pod kámen, který na ní pevně drží.
Tato kuchyňská houbička se mi osvědčila jako skvělá podložka pod kámen, který na ní pevně drží.
pasta.jpg (32.73 KiB) Zobrazeno 16180 x
Dále nám prozradil, že doopravdy nabroušené ostří ne nepozná tak, že si oholíte na ruce chlupy, ale že držící chlup v ruce přeříznete a zvuk řezu slyšíte :D. Pokud máte spoustu času a trpělivosti, můžete to vyzkoušet, zvukové záznamy můžete umístit k nám na diskusi :).
Dále nám sdělil, že perfektně nabroušené ostří se nevyznačuje tím, že je lesklé, ale naopak že je matné – jako byste pronikli strukturou oceli.

Henk nám řekl svůj názor, že bublina kolem japonských kamenů, až na pár výjimek je zbytečná. V Evropě máme podle něj brusné kameny vynikajících vlastností, které jsou s japonskými srovnatelné. Pochválil nám břidlici i Rozsutec, které nabízíme.
Těšíme se, až jeho kniha bude alespoň v angličtině...

relka
Příspěvky: 1
Registrován: 29 pro 2011, 15:51

Re: Pasta vzniklá třením + další informace od Henka

Příspěvek od relka »

Zdravím. Nejsem odborník na dřevo, bohužel ani na broušení. Jsem jen uživatel, který nabrousí když Bůh dá. Protože on pokaždé nedá :D . Chci vás jen upozornit na forum ..břitva.cz..kde se broušení věnují také a je tam i pár popisů kamenů a způsobů broušení. Hezký den

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host