Uplny začiatok - zrovnavačka, odťah, pasova pila...

Vše co se týká truhlářského řemesla.
Odpovědět
Hans

Re: Uplny začiatok - zrovnavačka, odťah, pasova pila...

Příspěvek od Hans »

Jo, jinak u ACwordu maj docela ochotný obchodníky, myslím si že když jim dáš náčrt rozvodů, tak Ti pro Tvůj účel doporučí průřezy potrubí i konkrétní odsavač. Je to jejich chleba, tak ať se snažej :-)

To samý by mělo platit i pro Adamika, Feldera, Urbana a další solidní značky. Osobní zkušenost mám sice jen s ACwordem, ale ty další značky považuju za srovnatelný.

Hans
Pepan

Příspěvek od Pepan »

Na Adamika jsem také koukal, protože mi připadá vzhledově lépe provedený a ty parametry jsou úplně stejné. Ve finále se asi budu rozhodovat mezi těmi dvěma. :)

Tak hoblovku a odsavač bychom měli, teď budu muset vymyslet stolní pilu a pásovku, protože do Maflla za 90tis se mi tedy nechce. Zatím nemám "business plán", jak bych ho využil a zaplatil se.
Ikdyž, teď už budu plátce DPH, tak to můžu koupit bez daně, ale i tak je to šleha. :(

Díky moc.
Hans

Příspěvek od Hans »

No, nechtěl jsem tady dál exhibovat, ale když nikdo jinej nepíše...

Tak tedy co tak chceš řezat? Jenom nějakej ten nábytek? A chceš se vydat levnou cestou anebo spíš solidní litinovou? Když už chceš hoblovku od Hammera, tak potom se mi jeví jako logický uvažovat i o pile od nich. Anebo to celý vzít jako multikombíka, když už máš tak malej prostor... Sice bys musel furt přepojovat hadici a přestavovat stroj, ale zabírá to zas míň půdorysu.

S pásovkou bych nespěchal. Na běžný věci neni nezbytná. Leda bys dělal nějaký vykružovaný tentononce.

Hans
Pepan

Příspěvek od Pepan »

Ty kombíky jsou tu docela nepopulární a já doufám, že si za rok postavím na zahradě dílnu. Už jí mám rok vyprojektovanou, ale radši vrazím peníze do něčeho co mi pár korun vydělá a uspoří.

Jak jsem psal, mám radši solidní stroje. Na druhou stranu, nechci přepálit rozpočet. :)

Chci dělat z 90% s massivem.
Hans

Příspěvek od Hans »

No jo, kombíky znamenají samozřejmě spoustu omezení a nějakej ten opruz navíc.

Tak fajn, takže pila samostatně. Ještě bývá jako kombík se spodní frézkou, ale než se to přestaví a vyšteluje... to je většinou lepší mít velkou horní frézku.

Pokud bys chtěl tedy jen nový stroj, potom bude v zásadě stačit když se vyvaruješ pofidérních značek jako je KDR a Rojek. To první je rozhodně čína a to druhý se vyznačuje problémovým chováním firmy, viz. zkušenost tuším miru01 co od nich bral snad taky pilu.

Pokud bys byl vlastenec, mohl by ses porozhlídnout po modelech od OPP Polička. Nebude s těma strojema problém, zároveň ale nejsou žádná světová špička. Ale popravdě řečeno - digitální odměřování a motorický šoupání pravítka nepotřebuješ :-)

Neuvažoval bych o ničem jiným než o formátce se stolem dlouhým minimálně dva metry a něco. To je hrozně důležitý, některý formátky maj akorát dva metry, což je na prd, neosámuješ na tom potom klacky třeba na běžný futra. Nebo možná jo, ale nepohodlně.

Pokud chceš dělat jen masiv, vyprdni se na předřez, ten je u masivu dokonce vysloveně protivnej. Zatímco totiž lamino se v podstatě jen formátuje nebo se max. dělá drážka na sololitový záda, masiv se na formátce běžně obrábí i jinak, třeba se na tom řežou čepy, drážky apod. U toho všeho předřez zavazí (je-li nasazen kotouč) a u některých pil předřezová jednotka i bez kotouče akorát ubírá místo hlavnímu kotouči.

Průměr kotouče - Amíci si sice běžně vystačí s 250 mm, ale já bych pod 300 nešel.

Motor - ideálně 3 kW a víc. Ale zas víc jak 5,5 bych nedával, to už je pak zbytečný.

Druh pojezdu - Felder sice všude vykřikuje že jedině X-Roll, ale je to spíš marketing. Standard je dnes planžeta zalisovaná do hliníkovýho trámce i do stolu a mezi nima buď válečky (o něco lepší) nebo kuličky (o něco horší). Na hobby použití bych z toho nedělal vědu a klidně vzal kuličky. Stejně tak bych se vyprdnul na všemožný easy-glide systémy naklápění. To je pro hobby zbytečný.

O čem má smysl uvažovat - ale tam je to limitovaný jen na značku Hammer/Felder - je osazení drážkovacího kotouče. Je to obdoba americkýho dado blade, akorát že to má konstrukci klasické frézy s předřezama. Z pohledu pily je pak důležitý aby na to byla připravená a šlo to do ní osadit. Nevím kolik to vlastně stojí, ale pokud je to pár tisícovek, asi bych do toho u novýho stroje šel - pokud by ses teda rozhodl pro tuhle značku.

No a jinak bych to moc nehrotil. Pravítko s dvouma půlměsícema, příp. ta frézka... Mám dojem, že pila zas taková věda není, seriozní výrobci to dělaj řekl bych všechno víceméně podobně.

Snad ještě dávám k zamyšlení cenu příslušenství - třeba kolik stojí upínka pokud není v základu, sámovací patka, druhý menší pravítko atd.

Zkus trochu popsat svoje představy/ideály, projdi si trh, hoď sem nějaký odkazy a kouknem na to (snad nejen já.)

Hans
Tim

Příspěvek od Tim »

Ahojky,

Pepan tu nahodil docela dobrý téma na to jak začít hobby truhlařinu s co nejmenším rozpočtem a na to tu asi bude spousta názorů a tak přidám k pitvání i můj,

když říkám s co nejmenším rozpočtem tak 250tis.je opravdu na tohle řemeslo dost málo ale určitě se nechá začít a to i s menšími penězi.Je to hodně závislé na tom jak dalece jste zruční a schopní některé stroje co vám práci zrychlí nahradit právě ruční prací

Hodně důležité je rozhodnout jakým směrem truhlařiny se dáte masiv nebo lamino a nebo kombinace ta bývá nejčastější jelikož některé výrobky je výhodné vyrábět z lamina a to jak kvůli ceně tak i konstrukci výrobku a některé z masivu jelikož z lamina prostě udělat nejdou.

Takže teď k vybavení jako základ při truhlařině je určitě dělení materiálu bez kterého se nikdo neobejde a já v každým případě doporučuju formátovací pilu s předřezem a nebo jinou kotoučovou pilu s předřezem který považuju za nutnost .A dobrá pila vám hodně pomůže,pokud budete řezat lamino,překližku,MDF desky tak se bez něj neobejdete a říznout dřevo přes leta pokud je to např. trochu řidší smrk není taky dost dobré bez předřezu.

Už vidím jak tady píšete jak jsou dobré kotouč e na lamino a nebo překližku ale v tom případě jste asi nikdy neviděli řez s předřezem.Můžu vám taky s klidem napsat ,že jsem to několikrát probíral s různými cesťáky co prodávají pilové kotouče a každý mi potvrdil že ty kotouče udělají pár řezů a mikroskopické hroty zubů se otupí a je po čistém řezu.

Něco jak vybrat pilu ,výkon bude určitě stačit i 2,2kw je to o ostří nástroje a rychlosti řezání,prořez není na škodu kolem 100mm,určitě by měla mít naklápění kotouče a zapouštění kotouče pod stůl. a samozřejmě řezání pod úhlem

Při řezání je potřeba odsávat piliny a tak už jsme u odsavače a tam pokud budete pracovat jako hobík tak si vystačíte zcela určitě s jednopytlovým odsavačem/sám používám hammer AF16 mob/ ke kterému časem je možno udělat odsávací rozvod ale pokud budete pracovat sami tak bohatě stačí hadice a to klidně od odsavače rovnou 100mm a klidně 3-4m a jelikož ho budete používat ze začátku na pilu a maximálně na srovnávačku s protahem a jelikož budete dělat vždy pouze na jednom stroji tak ji lehce přendáte je to vždy vteřinová záležitost,a ušetříte nemalé peníze za rozvody,sám jsem takhle vyráběl pár let bez nějakých problémů.

A jsme u srovnávačky pro hobíka bohatě stačí šířka 300mm klidně i 260mm,důvod je jednoduchý ,většina hoblovaných ploch je ještě užších a nemá smysl mít v malém prostoru hoblovku 600mm s motorem 5kw,pokud máte bok skříně tak je 600mm a to lehce slepíme ze dvou či tří kousků a spoj se nechá přehoblovat ručně a nebo rovnou přebrousit ,případně deska u stolu je to samé,ostatní je většinou do šířky 300mm/police,vlysy na dveře,stojáky na regály..../

U výkonu pily a i hoblovky je třeba si uvědomit,že s každým tímhle strojem budete pouštět i odsavač /cca2kw/málokdo má doma dostatečně silný jistič v dílně takže i na to pozor .

Máme uříznuto a opracovaný povrch a u masivu se nám občas objeví nějaké vady takže na zásmolky ideální lodičky /takže lamelovačka s frézou na lodičky/a nebo jsou vypadané suky což zvládne vrtačka se sukovníkem /stačí i acu a sada sukovníků 15/20/25/30/35/
u lamina musíme zase nějak olepit hrany,pokud někdo použije ještě papírové hrany tak si vystačí se žehličkou ale pokud budete chtít používat ABS a někdy už ani jiné hrany nekoupíte tak se bez olepovačky neobejdete nejjednodušší je olepovačka Virutex pro hrany s lepidlem 0,5-2mm k tomu stačí na 0,5mm hranu širší dláto na oříznutí a brusná kostka,na hranu 2mm už budete potřebovat ohraňovací frézku.

Materiál máme připravený a potřebujeme vytvořit spoje .U lamina kolíky takže kolíkovací šablona do hrany a plochy,případně lamely a nebo domino.U masivu určitě nějaké dlaby a čepy,případně opět na kolíky ,domino či lamely a na to si vystačíme s pilou na čepy a nebo rozpory,na dlaby je dobrá dlabačka ale pokud nemáme místo vystačíme si s dominem 700 a to buď použijeme domino kolíky a nebo vytvoříme širší dlaby dominem třeba i zádlab pro zámek.Ke kolíkavací šabloně stačí jakákoliv vrtačka.

Na dílech z masívu se dělá většinou nějaký profil a to lehce zvládnete horní frézou ,je dobré mít dvě jednu menší např na ohraňování a větší např na falcování se žiletkovou frézou 50mm běžně falcuju dveře .

Díly z masivu je třeba také obrousit a tak nějakou brusku hodně universální a to splňuje excentrická bruska opět stačí 125mm mám makitu a k ní vysavač,který použijete např.i u frézování horní frézou

Hodí se ještě mafel ani nemusíte mít lištu a kmitavá pilka pro nějaké tvarové řezání a ruční pásová bruska hlavně k broušení hran
pokud budete osazovat nábytkové panty je dobré koupit si na vrtání pro misky přípravek např od blum,hettich nebo třeba kreg,ten má i jednoduchou šablonu na vrtání otvorů pro podpěrky na police

No a ještě se neobejdete bez nějakého ručního nářadí pilka,kladivo,palička stačí bílá gumová na lamino i sklepávání spojů,sadu dlát alespoň dva hoblíky z toho jeden římsovák ,akučku s bitama,sadu vrtáků,ůhelník ,svěrky....

Závěrem si dovolím napsat v ničem nehledejte složitosti nekupujte spoustu strojů pořiďte si jenom to nejnutnější a hlavně začněte něco tvořit a jak se vám začne dařit a budete do toho to řemesla propadat tak si dokupujte další ale spíš se snažte hledat cesty jak danou věc udělat s tím co máte v potřebné kvalitě to vás bude rozvíjet .

Ještě si dovolím závěrem, sám jsem šel vždycky cestou nového stroje a zařízení a vyplatilo se mi to.Starý nebo použitý stroj má smysl pro někoho kdo má strojařské znalosti a čas se tomu věnovat ale věřte mi ,že nikdy neušetříte a když budete chtít prodat nový i když použitý stroj tak to jde snáze než starý repasovaný ztráta je vždy větší.

Tim
učeň

Příspěvek od učeň »

Ahoj,Time. Myslím,že je to snad tematicky uplně vyčerpávající.
Pepan

Příspěvek od Pepan »

Hans + Time díky moc!
Sice si trochu odporujete, ale to je asi rozdílnou zkušeností a přístupem. :)

Čili jestli chápu, tak základ jsou dva stroje pila+hoblovka s odtahem a zbytek se dá doladit ručním nářadím (myšleno včetně elektrického).
Hans

Příspěvek od Hans »

Přesně tak. Pila, hoblovka/protah a odtah. Zbytek doladíš za pochodu.

Tim má pravdu, stačí i 2,2 kW, dokonce by stačilo i 1,5 kW. Ale když kupovat nový, tak nemá smysl se v tomto omezovat. Rozdíl bývá jen pár tisíc.

Předřez na masiv - jo, ono to zabrání vyštípnutí vláken na příčným řezu. Ale mně osobně tam předřez kdykoliv jindy vysloveně zavazí a furt to sundávat... Je to na vkusu toho kterého soudruha. Já si to radši podložím jiným klackem, případně dám klacek i dozadu a je to vyřešený. Nicméně já se od lamina pokud možno distancuju, protože nenaplňuje můj vztah ke stolařině. Ty máš 10 procent lamina, to jsem prve přehlídl. Pak je to jiná.

Hans
Tim

Příspěvek od Tim »

Ahoj Hans,

předřez se snad jenom ponoří pod stůl a vypne a to je většinou otočení kolečkem,
používám pouze na příčný řezy.snad jsem ani pilu co se musí vyndavat předřezový kotouč neviděl ale asi existují když to říkáš,no a klacek dozadu to je samozřejmost

pepane já si myslím,že si ani moc s hansem neodporujeme

tim
Odpovědět