Konečně se mi podařilo dokončit šuplíky, alespoň pro jednu postel. Jak jsem slíbil, přiložím zde i fotografie s výsledkem práce. Hodně jsem se u toho naučil, takže mi vše trvalo mnohem déle.
Zkusím zde popsat i mé zkušenosti s některým nářadím a nástroji, které jsou zmíněny v tomto vlákně. Třeba se to bude někomu hodit.
1) Použil jsem ty nejlevnější trubkové svěrky, které jsem sehnal za 175 Kč kus a jsem s nimi spokojený.
2) Použil jsem ty nejlevnější brusné výseky za 2 Kč kus a taky odvedli svou práci tak jak jsem potřeboval. Pro práci venku mi stačí.
3) Použil jsem ty nejlevnější frézy za 20 Kč kus a v tom měkkém dřevě udělaly to co jsem potřeboval. Z jedné odletělo ložisko. Vhodné na vyzkoušení, už alespoň vím, jakou frézu budu potřebovat nejčastěji a tu si koupím kvalitní, třeba za stejnou cenu, jako stála ta celá 35 dílná sada.
4) Kotouč Narex super cut, na příčné řezy mi připadá skvělý. Vůbec žádné vytrhávání vláken a nemusel jsem desky ani ničím podkládat.
5) Vodící lišty Makita - mám jednu kratší a jednu delší. Zjistil jsem, že není úplně snadné je položit tak, aby byl řez úplně přesně tak jak jsem chtěl.
Připadá mi, že pro každou lištu musím trochu jinak upravit nastavení vůle na maflu. Nevím jak dobře budou fungovat po spojení.
6) Použil jsem české lepidlo Den Braven Woodfix D3 - je levné a jsem s ním spokojený. Docela rychle zasychá.
7) Použil jsem nějaké nejlevnější pojezdy na šuplíky, asi to nebyl dobrý nápad. Už mi z jednoho vypadla jedna kulička.
8) Na povrchovou úpravu jsem použil Balakryl voskový olej natural. Práce s ním byla velice jednoduchá, hodně rychle zasychá, protože má vodový základ a nemusí se tedy zbytky utírat do látky. Vybíral jsem ho, protože má atest i na styk s potravinami a chtěl jsem ho použít i pro stůl. Připadá, že po zaschnutí nejde skoro vůbec poznat, že tam nějaká povrchová úprava je. Ochranná vrstva tam ale je, nejde už po tom psát tužkou a i voda se moc nevsakuje oproti neošetřenému dřevu.
9) Určitě bych mohl doporučit sdílenou Fajnou dílnu v Ostravě, za pár minut mě tam naučili pracovat na formátovací pile a srovnávačce. Po osámování a srovnání jsem zbytek dělal na zahradě, na balkóně a v chatě na zemi.
Šuplíky jsou vyrobené bez vrutů, spoje jsou na kolíky. Dno je zasunuté v drážkách, je fixováno pouze na prvních pěti centimetrech a může se posouvat tak jak se spárovka budou roztahovat v příčném směru. Ve přede dole je výklenek pro nárt nohy, aby šla mámě lépe stlát postel. Rám kolem šuplíků (který jsem nefotil) jsem sešrouboval jen vruty, aby byl rozebíratelný, protože jsem očekával problém s pojezdy, což se mi potvrdilo. Šuplíky šly zasunout jen do dvou třetin a na poslední třetinu jsem musel použít násilí. Předpokládám, že to není správný způsob práce.

Teď už jde levý šuplík otevírat lehce, pravý ještě trochu dře. Zatím jsem to neřešil, protože vedle pravého bude křeslo a nebude se moc používat. Pořád jde ale otevírat lépe, než kdyby byl šuplík na kolečkách bez pojezdů. Asi bych měl rám znovu přeměřit, popř. nepatrně rozšířit. Je to má první truhlářská práce a ani pojezdy jsem nikdy předtím nepoužil.
Děkuji všem z tohoto fóra, kteří mi pomohli svou radou.