Taky vítám Vláďu na diskusi, hned tu je trochu živěji
Pro jmenovce Honzu: já osobně jsem před vozíkem dal přednost drážkám ve stole, připadá mi to více vhodné pro různé vlastní udělátka. Už jsme to tady kdysi probírali, tak se budu trochu opakovat - k mojí pile vozík byl, ale já jsem ho ani nenamontoval. Za prvé bych pilu s vozíkem v mé malé dílně ani neobešel a za druhé se chci věnovat nábytku z masivu. Když už budu potřebovat výjimečně něco z lamina, je jednodušší si to nechat za pár korun nařezat a ani nebudu řešit dopravu obrovské plotny. Nebudu tedy muset na pile manévrovat s tabulí 2x3m.
Zato do T-drážek ve stole už mám několik udělátek - od klasického "cross-cut sled", přes různé jednoduché na pokosy až po třeba Matthiasův "box-joint jig". Přitom třeba když jsem dělal rámečky na fotky (ve školce nám fotili děti a fotky dodali ve formátu, na který v obchodech rámečky nebyly), tak jsem si během chvilky udělal přípravek, na kterém mám přesný pravý úhel a lišty řežu zprava-zleva, takže ty rohy perfektně sedí. S klasickým úhlovým vodítkem jsem se s tím daleko víc natrápil.
Petr zmínil ještě jednu důležitou věc, která mě třeba na mojí pile chybí - a to je ta vyjímatelná vložka kolem kotouče. Já mám kolem kotouče pás hliníkového plechu se širokým otvorem a věčně mi tam propadávají menší odřezky. Nosím v hlavě takovou myšlenku, že koupím nový hliníkový profil stejných rozměrů, do něj udělám oválný otvor kolem kotouče, zespodu nějaké podpěry abych tam mohl vkládat dřevěné "inserty". Až mi dojde trpělivost s dolováním odřezků okolo kotouče a tuto úpravu udělám, dám se nějaké fotky
Mimochodem - potřebuju se zbavit malé stolní pilky Einhell, už ji nepoužívám a místa mám v dílně strašně málo. Ani moc neočekávám, že by ji někdo z vás využil, ale co kdyby