Odsavačka Proma OP-1500

Vše co se týká truhlářského řemesla.
PetrK

Re: Odsavačka Proma OP-1500

Příspěvek od PetrK »

Zatím jsem neměl čas se tím zaobírat, ale našel jsem tuto hubici - https://allegro.cz/nabidka/stojanova-hu ... ABEALw_wcB
Kdybych ji natlačil čím jak nejblíž k válci mohlo by to fungovat? Je ale pouze na 100 hadicí.
witt

Příspěvek od witt »

Tohle se bude muset vyzkoušet praxí. Aby stroj dobře odsával (a je jedno jestli hoblovka, pila, nebo ruční bruska), tak musí být v těchto ohledech v první řadě dobře zkonstruován. Pokud vzduch strojem "bloudí", tak to může být i marný boj.
PetrK

Příspěvek od PetrK »

Tak tu hubici bych tam stejně nenarval. Překáží tam tyč pro seřízení výšky stolu. (excentr). Budu muset něco vyrobit. V ideálním případě by měl vzduch proudit pouze kolem valce a pokud možno utěsnit aby vzduch nenasával mezi stolem a konstrukci? To bude pořádný ořech. Snad se k tomu přez víkend dokopu. Zatím díky všem za všechny rady.

Tak dneska jsem měl chvíli čas tak jsem udělal z překližky ten trychtýř. Zatím to vypadá nadějně. Ještě vymyslet jak to tam přidělat. A pak testovat jestli se to nebude ucpávat.
Obrázek
Hans

Příspěvek od Hans »

PetrK píše: 30 lis 2023, 17:05 Tak dneska jsem měl chvíli čas tak jsem udělal z překližky ten trychtýř. Zatím to vypadá nadějně. Ještě vymyslet jak to tam přidělat. A pak testovat jestli se to nebude ucpávat.
Obrázek
Nejlíp kdyby se to k tomu válci kromě rozšiřování zároveň trochu zužovalo (jakoby zplacaťovalo), aby byla zachována rychlost proudění.

Hans
PetrK

Příspěvek od PetrK »

Zatím je výška toho trychtýře stejná jak na začátku tak u válce. Mezi válcem a ním je snad jen 1cm. Zatím testují na menších šířkách fošen a vypadá to dobře. Uvidím co to bude dělat jak budu hoblovat dejmetomu 35cm fošny. A pokud bude i v tom případě vše o.k. tak bych asi laboroval ještě s odsávačem samotným. Buď bych si koupil kartušovou filtraci, nebo silnější odsávač. Občas se objeví na inzerci acword ft200, nebo již zmíněný proma op-1500 a jemu podobné. U té kartušové filtrace si slibuji méně prachu a trochu zlepšení vlastnosti toho malého odsávače op-750.
Hans

Příspěvek od Hans »

Bral bych spíš ten ACword. Pořídil jsem si před lety trojpytel a chodí to dobře. Proma je přeci jen holt... Proma :-)

Hans
PetrK

Příspěvek od PetrK »

Tak po delším testování se ten trychtýř ucpával. Předělal jsem ho teda tak aby se směrem k válci zůžovalo. Tak zase budu zkoušet. Zatím mám pořád tu Promu op750. Koukal jsem po acword ft202. Ale ten už by mi zabral strašně moc místa a ještě bych musel nějak upravit výšku. A to o cca 30 cm. Takže buď zmenšit filtrační vaky nebo ty odpadní. Jestli nepomůže ta úprava trychtýře tak budu muset pořídit silnější odsavani.
PetrK

Příspěvek od PetrK »

Takže ta úprava trychtýře zdá se že pomohla. Hobloval jsem čela postele cca 33cm a nic se neucpává. Ještě vyměnit hadici za pevné potrubí a pokud vymyslím jak zvětšit zkruž toho odsávače tak bych vyměnil odpadní vak za větší. Alespoň 200l abych nemusel tak často vysypávat.
Takže dík všem za rady.
PetrK

Příspěvek od PetrK »

Zdravím. Tak na chvíli jsem to s tou promou vydržel. Budu muset koupit něco jiného. Rozhoduji se mezi ft 202 a ft302. Zabere mi to hodně místa ale snad ulehčí život. Co se týče té OP 750 tak jede dobře když hobluji tvrdé dřevo s úvěrem do 1mm. Když je to měkké dřevo tak ty hobliny jsou větší a ucpání se to. Který z těch dvou by jste mi doporučili? Díky
jardako

Příspěvek od jardako »

Je to tu mrtvé , no ...

Já nemám odpověď, spíše také (teoretický) dotaz. Mne láká mít odtah integrovaný s briketovacím lisem.
Felder něco takového má, ale je to nepřijatelně drahé (a velké).

Existuje nějak briketovací lis v dostatečné kvalitě, který by nebyl finančně nesmyslný a mělo by smysl o něm uvažovat?
Odpovědět