předem bych chtěl všechny pozdravit a poděkovat provozovatelům za tento velmi inspirující web.
Postavil jsem si vloni na parcele malý domek (3x5m), kterému se velmi rychle začalo říkat trucovna

Ještě není hotový, ale jak to šlo, udělal sem si v něm nedávno pracovní stůl a protože ještě nemám definitivní podlahu, je celý uchycen do obvodových zdí a nabízí plochu 2,6x0,8m (viz foto). Stůl není ještě hotový, chybí mu středová podpora a pořádná deska (zatím prkna tl.32mm co zbylo ze stavby). Protože si rád kupuju "hračky", začal jsem trucovnu vybavovat (el. ruční hoblík, vibrační brusku, mafla, ...). Zatím jsem v podstatě nic ze dřeva netvořil, mé výtvory se omezovaly na různé šalovací formy pro betonáž a tomu odpovídalo i vybavení. Před minulým víkendem mi drahá polovička oznámila, že budeme mít v sobotu velkou sešlost a počet zadků bude převyšovat počet míst k sezení. Než někde narychlo kupovat další nábytek, rozhodl sem se pro rychlou akci, kousek mám pilu, koupil 4m fošnu 160x50 a s využitím zbytků trámků 100x100 udělal za dvě hoďky 2m lavičku. To prosím neberte jako nějaké chlubení, rozhodně není čím, faktem je, že se velmi líbila, nikdo si nevrazil třísku a mě stála 150,-. Osazenstvo bylo vesměs dámské, takže sem to asi pár jejich manželům lehce zavařil a já mám doma malý bezvýznamný plus
Tímto prvním počinem jsem ovšem zjistil, že mě to docela chytlo, ale že stávající ruční pilka podřezává, mafl je dosti nepřesný na některé úkony a začal hledat kvalitní ruční pilu .... a narazil na tento web. Chvilku jsem studoval a poté objednal pily Ryoba Seiun saku 270 a Ryoba 180, které myslím, že pro začátek budou stačit (už se těším, až dorazí). Samozřejmě mé oči upoutaly krásné ruční hoblíky, ale ty musejí počkat.
A teď můj dotaz. Plánuji pracovní stůl postupně doplňovat dle potřeby o svírací elementy, zarážky apod. a přiblížit se tak truhlářské hoblici. Mám představu, že z čelní strany by byly jeden nebo dva tyto "svěráky". Prosím o doporučení, jaké popř. kde je nejlépe koupit.
předem díky, Lukáš